Bekentenissen over ontrouw (deel 1)

door Louis Versteeg
Sjors nummer 51 1960 (Bron: Catawiki)

Sjors nummer 51 1960 (Bron: Catawiki)

Auteur: Theo Lenssen.

Het heeft enige tijd geduurd, maar nu kunnen alle liefhebbers van Kuifje de geheel vernieuwde site van het Hergé Genootschap raadplegen. Ze is overzichtelijk ingedeeld en voor iedereen makkelijk toegankelijk. Eigenschappen die ook kenmerkend zijn voor het werk van Hergé. Dit was vast en zeker een inspiratiebron voor de bouwers van dit mooie medium.

Zo’n volledig vernieuwde site is natuurlijk ideaal om bijvoorbeeld je dwalingen uit het verleden op te biechten om daarna zelf ook nieuwe een start te maken in je leven. Perfect dus om deemoedig te bekennen dat ik vele malen ontrouw ben geweest. Kuifje was namelijk nooit de enige stripfiguur in mijn leven. Ik kom dan misschien over als een hondstrouwe fan, die af en toe wel eens een stukje schrijft, een vraagje beantwoordt of een quizje presenteert maar dat is allemaal maar schone schijn want ondertussen keek ik wel voortdurend naar andere beeldverhalen.

Die neiging tot ontrouw aan Kuifje zit blijkbaar in mijn genen want ik begon er al op heel jonge leeftijd mee en wel toen ik nog maar amper drie jaar was. Mijn vader had al heel lang een abonnement op het stripblad Sjors van de Rebellenclub. Als kleine peuter, de kapotscheurfase net voorbij, keek ik dat tijdschrift ook wel eens in. Ik herinner mij dat ik op een dag een man met heel veel armen op de kaft zag staan en heel verbaasd aan mijn moeder vroeg of zulke mensen echt bestonden. In de catalogus van Catawiki zag ik kort geleden de bewuste “Sjors” staan en zo kwam ik er achter dat ik die vraag in december 1960 moet hebben gesteld. Zo ontdekte ik hoe vroeg ik al andere strips dan Kuifje in mijn leven toeliet.

Wordt vervolgd …

Ook leuk voor jou?