Dit is echt de mooiste Kuifje-album voorplaat !

door Louis Versteeg

De Sigaren van de Farao
Auteur: Louis Versteeg.

“Wat is de mooiste Kuifje-album voorplaat?”

Ik hoor u al denken. “Wat is de mooiste Kuifje-album voorplaat?” En ook: “Wat staat er een aparte afbeelding boven dit artikel!”. Maar velen van u zullen als echte Kuifje liefhebbers meteen de verwijzing begrijpen naar het album wat we altijd kortweg “Sigaren” noemen. Jazeker, ik bedoel de voorplaat van het Kuifje-album “De Sigaren van de Farao”. Maar u weet allemaal waarom deze voorplaat hier niet boven staat …

Boven dit artikel zou een afbeelding komen te staan van de cover van ‘De Sigaren van de Farao’. Helaas mag dat niet binnen de afspraken tussen het Hergé Genootschap en Moulinsart. De cover is te bezichtigen in een stripwinkel bij u in de buurt.

Redactie website

Na het leggen van deze link zullen ook velen meteen een andere mening hebben als ze bedoelde voorplaat voor de geest halen. Of beter nog; er bij pakken. Want het is toch het leukst om een Kuifje-album in de hand te hebben, niet?
En natuurlijk verwacht ik dat niet iedereen mijn voorkeur deelt. Maar dat is niet erg. Want gelukkig valt over smaak nog wel te twisten en hebben we daarover volledig recht op onze eigen mening …

Dus ik moet de uitspraak nuanceren: voor mij is dit de mooiste Kuifje-album voorplaat. Toen ik nadacht over deze bekentenis moest ik me tevens afvragen hoe ik nou tot deze voorkeur ben gekomen. Het is in ieder geval geen keuze die ik afgelopen week heb gemaakt. Maar dat zal bij u ook wel zijn. Ik denk dat iedereen wel een favoriet had en heeft na het lezen van alle avonturen van onze gekuifde vriend en het aandachtig bestuderen van de voorplaat.

Het blijft een kwestie van persoonlijke smaak.

Er speelt natuurlijk erg veel gevoel mee. Maar ik kan toch ook wel een aantal feiten noemen die tot mijn persoonlijke keuze hebben geleid.
Ik vind voorplaten die “volledig” gebruikt worden het mooist. Waarbij de grootst mogelijk oppervlakte gebruikt is om bij de plaat te horen. Dus bijvoorbeeld “Geheim”, “Bollen” en “Cokes” vind ik minder aantrekkelijk.
Daarna wordt het al snel erg persoonlijk. Ik ben binnen de avonturenreeks van Kuifje een liefhebber van de verhalen die met oude culturen te maken hebben. Dus dan wordt het al snel een keuze tussen “Sigaren” en “Zonnetempel”.
En vervolgens wint dan “Sigaren” op een puur persoonlijke smaak voor kleurencomposities.

Toch blijft het moeilijk om te benoemen waarom een voorplaat (al jaren) de voorkeur geniet. En (helaas) denk ik zelf dat als u mij zou vragen om de mooiste voorplaat van EEN stripverhaal te kiezen het geen voorplaat van onze vriend zou worden … Maar dat is ook een oneerlijke wedstrijd; 24 voorplaten tegen zoveel andere mooie voorplaten.

Een bijkomende ontdekking!

Toen ik voor dit stukje wat speurwerk op internet aan het verrichten was viel mij iets op aan de beide hierboven genoemde platen wat mij nog nooit opgevallen was. Ik weet dat er liefhebbers zijn die de albums fotografisch plaatje per plaatje opgeslagen hebben, en zo moeiteloos kruisverbanden kunnen leggen tussen de verschillende albums. Ik kan dat niet. Ik moet het hebben van 2 voorplaten naast elkaar zien. En dan ineens valt het mij op dat Hergé misschien wat lui was bij het tekenen van “Zonnetempel”. Want is dat niet een (bijna) exact hergebruik van de lichaamshouding van Kuifje zoals hij op “Sigaren” staat? U staat nu toch voor de boekenkast, dus pak de beide albums er maar eens bij. Als het niet van de zelfde tekenaar zou zijn zou je het toch plagiaat noemen?

Wat vind u de mooiste?

Ik kan me voorstellen dat u ook graag wil laten weten wat voor u de mooiste Kuifje-album voorplaat is. Bij deze roep ik u dan ook op om die voorkeur met ons te delen. Wat gaf bij u de doorslag ? Laat het de website redactie weten. Een stukje tekst met een verwijzing naar een album is al voldoende, in overleg met u wordt er een leuk artikel van gemaakt.

Ook leuk voor jou?