Leden HG op stap in Louvain-la-Neuve

door rogerklaassen

Auteur: Jan Aarnout Boer

Op 21 mei 2011 werd er in Louvain-la-Neuve een Hergé-dag georganiseerd. In de nabijheid van het Hergé museum was een verzamelaarsbeurs met veel mooie stands. Natuurlijk stond ook Ton Mackaaij er met een stand om het Hergé Genootschap te promoten. Op een steenworp afstand van die beurs had het veilinghuis Rops een kleine ruimte ingericht met wat spullen die een dag later in Namen onder de hamer gebracht zouden worden. Eén van de ‘topstukken’ was een abstract schilderij van Hergé dat zijn huishoudster ooit het huis uit had gesmokkeld. Zij wist blijkbaar dat Hergé niet al te trots was op zijn abstracte werk en dacht hem hiermee een plezier te doen (het officiële verhaal is iets anders).
Omdat ik toch in de buurt was wilde ik dit werk wel eens met eigen ogen zien. En inderdaad, ook (juist?) van dichtbij kon men goed zien dat het werk geen enkele uitstraling heeft. Zelfs de meest eenvoudige schetsen van Hergé hebben iets ‘spannends’, maar dit schilderij was “tien keer niets”, om het maar eens plat te stellen. Terwijl ik een foto maakte werd mijn zicht op het schilderij even ontnomen door een paar mannen die daar gezellig keuvelend rondliepen. Links op de foto herkent u wellicht Nick Rodwell, de directeur van Moulinsart. In de korte tijd die ons gegeven was, lukte het niet om ons ‘geschilletje’ (U weet wel …) op te lossen.

Afbeeldingsresultaat voor huis van Hergé Céroux-MoustyIn de namiddag hadden we voor de leden van het HG een rondrit in de buurt georganiseerd; zo bezochten we een aantal plekken die iets te maken hadden met Hergé. In de eerste plaats betrof dat het huis van Hergé en Germaine, in Céroux-Mousty. Het huis is een oude smidse en heet daarom La Ferrière. De meeste foto’s die bekend zijn van het huis, zijn in de (zeer grote) achtertuin genomen. Ter plekke bleek dat het huis maar een piepklein voortuintje heeft; het riante gazon is vanuit de straat niet zichtbaar.

Het huis ligt aan de Rue Hergé, voor ons als fervente HG-ers een leuke plek om een foto te maken; van het bord en van ons, als groep.

Schuin aan de overkant van de straat woonde Jacques Martin. We bezochten ook zijn huis (in dezelfde stijl gebouwd). Na het overlijden van Jacques heeft zijn weduwe besloten kleiner te gaan wonen, en nu staat het huis te koop (zij woont er nog wel). Eén van de deelnemers wist te vertellen dat de bossage vlak naast La Ferrière (en tegenover het huis van Martin) door Hergé is gebruikt bij de bostekeningen in De Juwelen. Na het bezoek reden we naar een kerkje in de buurt – de Notre-Dame du Bon Secours, in het plaatsje Mousty – waar een plaquette herinnert aan de veelvuldige bezoeken van de Hergé’s.

Vandaar reden we verder naar de toren van Moriensart. Die toren is Afbeeldingsresultaat voor toren van Moriensart.een bezienswaardigheid in het Brabantse land, er staan zelfs allerlei toeristische bordjes om de route aan te wijzen. De toren is voor ons, Hergéfans, bekend vanwege een mooie tekening die Hergé er van heeft gemaakt. De toren is (was?) eigendom van baron en baronnes Gericke d’Herwijnen, met wie Hergé bevriend was.

Tot slot reden we langs het huis van Edgar P. Jacobs. Dat het niet makkelijk te vinden was, lag deels aan het feit dat we niet precies het adres kenden. Maar wat het extra moeilijk maakte was het feit dat het huis niet lang geleden was afgebroken …

Al met al een geslaagd uitje; nu weet ik hoe de mensen zich voelen die door Hollywood toeren, op zoek naar de huizen van
Amerikaanse filmsterren.

Foto’s: Jan Aarnout Boer / Redactie

Ook leuk voor jou?