Filmpje kijken met het Hergé Genootschap

door Jacques Heemskerk

Auteur: Peter van der Schouw

Voor veel HG-leden kwam het lange aftellen naar HET Kuifje-event van de 21e eeuw op zondag 6 november ten einde. In het JT-theater Den Bosch verzamelde zich op die dag een schare Kuifje-fans en hun geliefden, voor een ervaring die de echte fan het liefst ondergaat met gelijkgestemde zielen: de vertoning van Tintin and the secret of the Unicorn, in de
originele Engelstalige uitvoering. Een opmerkelijk groot aantal leden had zich aangemeld voor dit evenement. Met ruim 150 personen zat de zaal bijna vol. Zoals bij elk HG-event was er ook dit maal een Kuifje-gadget – bij aankomst kreeg iedereen een XL-portie popcorn, naar keuze zoet of zout, geserveerd in een origineel Kuifje-film emmertje.

Speciaal voor deze middag had Sony vijf Playstations ter beschikking gesteld waarop de recent gelanceerde Kuifje-game draaide. De met hun vaders meegekomen tieners maakten er gretig gebruik van. Mag je normaal de harde kaft / eerste drukken van je vader niet eens zonder handenwassen aanraken, nu konden de meegekomen zoons eindelijk eens zelf
profiteren van die rare hobby van Pa.

De verscheidenheid van het publiek, met veel meegekomen familieleden een stuk jonger en gemêleerder dan bij de gemiddelde ALV, droeg zeker bij aan de opgeruimde sfeer. Na een drankje vooraf nam men vol verwachting plaats in de zaal. In een aanstekelijk intropraatje van Ton werden eerst nog de winnaars bekend gemaakt van de in Sapristi gepubliceerde prijsvraag. Hoe hoog het gemiddelde IQ van onze leden is bleek weer eens uit het feit dat er uitsluitend goede antwoorden binnen waren gekomen. Bij afwezigheid van een notaris wees Ton een willekeurig persoon uit het publiek aan
om middels een waterdichte random trekking de winnaars te bepalen. Deze werden getrakteerd op twee door JT ter beschikking gestelde bioscoopkaartjes voor een tweede filmbezoek, en een prachtige filmposter. Het feit dat als eerste winnaar Gé Bom uit de hoge hoed kwam wekte dan wel weer enige argwaan. Maar zoals Ton terecht opmerkte, gezien Gé’s verdiensten voor de club gunnen wij het hem van harte.

Toen was het grote moment eindelijk daar, zette iedereen zijn Sjef van Oekel 3D-bril op en kon het grote genieten beginnen. In een mooi vormgegeven leader, als opwarmertje nog in 2D, herkende de liefhebber al veel verwijzingen naar  de albumreeks. De film zelf trapt af met de beroemde scene op de Brusselse Vossenmarkt, waarin Hergé zelf acteert als portrettekenaar. Een elegante manier om Tintin te introduceren, waarna Spielberg en Jackson ons vervolgens meenemen in bijna twee uur ongeëvenaarde actie.

Zonder veel te verklappen over de inhoud kunnen we melden dat de film één groot visueel feest is. Het besluit om via Motion Capture een anitmatievorm te kiezen die precies tussen grafische Klare Lijn-abstractie en live-acteerwerk in zit, lijkt een gouden greep. Hergé had het goed gezien toen hij zo’n dertig 30 jaar geleden Steven Spielberg oormerkte als enige geschikte regisseur voor de verfilming van zijn erfgoed. Je blijft je tijdens de film eigenlijk voortdurend afvragen: hoe doen ze DIT nou weer? En al staat het overdonderende visuele geweld van de film misschien ver af van de gestileerde eenvoud van de albums, het resultaat is absoluut oogstrelend. Het smaakvolle  kleurenpalet en de bijzonder sfeervolle belichting dragen daar in belangrijke mate aan bij – neem bijvoorbeeld de scene waarin Kuifje in een soort Engelse universiteitsbibliotheek op zoek gaat naar informatie over de Eenhoorn, of de scene waarin de Karaboudjan afmeert in een feëeriek verlichte Arabische haven.

De meeste rollen komen goed uit de verf. Dat geldt zeker voor Kuifje, Haddock en Bianca, misschien het minst voor de detectives die niet helemaal loskomen van een enigszins houterige mimiek en nogal zouteloze grappen. De met de  computer na-geanimeerde acteurs hebben hun pupillen behouden – dat geeft in eerste instantie een vervreemdend effect – de karakteristieke zwarte oogstipjes van Hergé staan immers in het collectieve visuele geheugen gebrand. Toch lijkt het tegelijk alsof Kuifje met de schandere, helderblauwe oogopslag van Jamie Bell na ruim 75 jaar pas echt tot leven is gekomen en eindelijk een held van vlees en bloed is geworden. Al heeft hij wel een gladgetrokken babyface en blijft hij ook in de film een braaf en voorspelbaar mannetje. Het is natuurlijk Andy Serkis in de rol van Haddock die de film een menselijke emotie geeft. Tijdens de pauze was er gelegenheid om de door Gé meegebrachte merchandising te bekijken en te bestellen, waarvan gretig gebruik werd gemaakt door de die-hard verzamelaars onder ons. De rest verpoosde zich met een drankje en een snackje totdat de film weer ging beginnen.

De scenarioschrijvers hebben zich een ruime mate van dichterlijke vrijheid veroorloofd – er zijn behoorlijk wat  verhaallijntjes die slechts losjes geinspireerd zijn op de albums. Zo blijkt het derde Eenhoorn-model in bezit van een Arabische sjeik en wordt de glazen vitrine waarin dit model zich bevindt vakkundig stukgezongen door de Milanese Nachtegaal. Over verwijzingen naar andere albums gesproken: het verhaal zit er vol mee. En alhoewel Ton ons middels een tweede prijsvraag uitnodigde om tijdens de film zoveel mogelijk verwijzingen naar andere albums dan de drie verfilmde te noteren, sleept de film je dusdanig mee dat deze zoekopdracht binnen no time vergeten is. Tegen het iets te abrupte einde  van de film, blijkt expliciet dat er een sequel in de maak is. Het grootste deel van de Schat van Scharlaken Rackham is nog niet verwerkt en er wordt een directe verwijzing gemaakt naar een filmisch vervolg van dit avontuur. Dat belooft wat!

Gerelateerde afbeelding

Alle eer voor de 5 inzenders van de tweede prijsvraag die allen de door Ubisoft beschikbaar gestelde game zullen  ontvangen: Steven Gielen – Sander van Ginkel – Ivo Konings – Jan van Riel en Renold Watson. Zij kwamen allemaal aan meer dan 25 situaties die uit andere albums kwamen dan de drie die in het algemeen genoemd worden. En bij nadere  beschouwing zullen het misschien wel alle albums zijn…

Onder de indruk van het vertoonde visuele spektakel liet het publiek de aftiteling over zich heen komen. Na de film was er ruimte voor nabeschouwing onder het genot van een afsluitend drankje. Tevreden geluiden alom, en dat kan ook niet nders met deze allereerste echt geslaagde Kuifje-verfilming, vertoond in de gemoedelijke setting van een Brabants filmtheater, omgeven door collega-liefhebbers. Een activiteit die naar meer smaakte!

Foto’s: Redactie

Ook leuk voor jou?