Ledendag 2013

door Jacques Heemskerk

Kort samengevat: Jantje huilt, Jantje lacht… De tafelhouders waren gematigd tevreden, de bezoekers daarentegen waren over het algemeen uitermate tevreden over het programma. Het zaalprogramma begon met de korte ALV waarin de penningmeester décharge werd verleend voor het gevoerde beleid en de weergave daarvan.

De zaak Moulinsart.
Daarna gaf Jan Aarnout Boer een samenvatting van de comparitie bij de rechtbank. Hoewel over het algemeen een positief gevoel bestaat over de afloop naar aanleiding van de reacties van de rechter blijft het afwachten hoe een eventuele uitspraak uitvalt. Beide partijen hebben 1 maand de tijd gekregen om te proberen alsnog tot overeenstemming te komen. De verwachting is dat dat niet zal gebeuren en dat er inderdaad een rechterlijke uitspraak zal volgen.

De Quiz
Vast onderdeel van de ledendag is de Kuifjequiz. Hierbij is het gebruikelijk dat de winnaar van het voorafgaande jaar de  quiz organiseert. Vorig jaar won Hans Bijman, dus hij was dit jaar de quizmaster. Bij het opstellen van de vragen staat men altijd voor een dilemma: de vragen moeten niet al te makkelijk zijn, anders lijkt het een vragenlijstje voor een kleuterklas, maar ook weer niet al te moeilijk, anders merken de deelnemers  dat hun kennis over Kuifje toch wat minder is dan men dacht. Hans probeerde een mooi evenwicht te vinden…. Toch merkte Hans dat de vragen een stuk lastiger waren dan hij dacht: de meerderheid van de leden had maximaal de helft van de vragen goed beantwoord! Blijkbaar waren veel vragen toch erg uitdagend. Eén van de vragen betrof de tocht die Jansen en Janssen, aan het eind van het verhaal De Zonnetempel, over de wereld aflegden toen ze op zoek gingen naar Kuifje. Kunt u zich herinneren waar de Janssens zoal langs kwamen? De Pool; diep onder de grond, in een mijn; op een kermis, in een botsauto; in Parijs, op de Eiffeltoren; in Egypte, bij de piramiden. En weet u ook in welke volgorde? Knap lastig, zo’n vraag! Hans had ook allerlei illustraties bewerkt en er 4
versies van gemaakt, voor ons de uitdaging om het juiste plaatje te kiezen. De winnaar was geen onbekende: Theo Lenssen,
voor de 3e keer de Primus Inter Pares onder de leden van het HG. Op de foto (nog te plaatsen) ziet u quizmaster Hans Bijman en de gelukkige winnaar, Theo Lenssen. Dus, volgend jaar staat Theo weer voor de groep en kunnen Hans, Luc Turkenburg en andere Kuif-ologen een kans maken om de titel “Kuifjekenner van het Jaar” in de wacht te slepen. De volledige quiz èn de antwoorden zijn in de volgende Sapristi!! Te lezen. De volledige quiz èn de antwoorden zijn in de volgende Sapristi!! te lezen.

Afbeeldingsresultaat voor moord op een chirurg baantjer peter van dongenNa de quiz was het tijd voor de “verrassing”: Moord op een chrirug! Op de uitnodiging voor de ledendag was aangegeven dat er weer een bijzondere ‘gadget’ uitgereikt zou gaan worden. In het diepste geheim (…) was door Ton Mackaaij een idee uitgewerkt om de lezers een uniek boek voor te schotelen. Het betrof een nieuwe editie uit de reeks van Baantjer.
OK, niet helemaal waar, want ‘de oude Baantjer’, de schrijver van boeken over rechercheur “De Cock met c k”, is al weer enige tijd geleden overleden (Appie Baantjer leefde van 1924 tot 2010 en is Nederlands meest verkochte misdaadauteur). De
reeks wordt onder het pseudoniem Baantjer inc. voortgezet door journalist en schrijver Ed van Eeden. En Ton was er achter gekomen dat het jongste boek uit de reeks voor een groot deel zou gaan over een Kuifjeverzamelaar; een chirurg die vermoord zou worden omdat hij de originele tekening in zijn bezit had gekregen van de geschetste voorplaat van Kuifje en de Alfakunst. Het laatste album van Hergé, en de schets van de voorpagina was het allerlaatste werk waar Hergé aan getekend had. Luttele dagen voor zijn overlijden had Hergé toch nog een schets voor de cover gemaakt! Dus een zeer begerenswaardig stuk, een moord waard! Ton Mackaaij las een stuk uit het boek voor; wij waren natuurlijk benieuwd of
de schrijver wel een goed beeld had van de wereld van de Kuifjeverzamelaars en of er niet een onlogische wending in zou zitten. Maar nee, op basis van het stuk dat Ton voorlas, konden we concluderen dat de schrijver goed zijn huiswerk heeft gedaan. Mooi, een heel leuk boekje dus voor de leden van het HG, zeker als de cover ook een hoog Kuifjegehalte zou hebben. En ook daar had Ton voor gezorgd, door de hulp in te schakelen van de bekende striptekenaar Peter van Dongen, een man die ook in de klare lijn tekent. Peter van Dongen had speciaal voor deze gelegenheid de cover getekend; het boekje is in een oplage van 200 exemplaren voor het HG gedrukt! Niet voor niets dat alle aanwezigen na afloop van de presentatie bij de schrijver èn de tekenaar bedelden om hun boekje te laten signeren. Zeker voor Peter een flinke klus, om veel tekeningen in het boekje te plaatsen. Peter verkocht meteen een flink aantal albums van zijn laatste werk, Rampokan. Het album Rampokan is een bundeling van Rampokan deel I, Java (uit 1998) en deel II, Celebes (uit 2004).
Bij de signeersessie vroeg ik Ed hoe hij toch zo treffend de wereld van de Kuifjeverzamelaars had weten te beschrijven. ‘Och’, zei Ed, ‘ik zit op dezelfde schaakclub als Ton, en onder het genot van een biertje na een potje schaak kwam dit idee
zo ter tafel … ‘ En dat leidde tot deze speciale versie voor de leden van het Hergé Genootschap!

PS: en dan hier nog eens de antwoorden van de Kuifjequiz.

Ook leuk voor jou?