De wanhopige drang om het compleet te krijgen

door Jacques Heemskerk

Uit: Duizend Bommen! 43

tekst en foto’s Tom van der Geugten

Veel liefhebbers van het werk van Hergé zijn verzamelaars, maar achter iedere verzamelaar schuilt ook een ‘gewoon’ mens, al dan niet met een baan, met een partner, met kinderen, met een geschiedenis. In deze rubriek staat deze gewone mens centraal, met zijn verzameling. In deze zesde aflevering is dat Paul Haanappel

Paul maakte kennis met Kuifje in het huis van zijn grootmoeder toen hij ongeveer zes jaar was. Daar stonden de hardcoveralbums in de kast en daarmee kon hij met zijn broers wegdromen. ‘Kuifje is altijd mijn grote held geweest. De avonturen maakte diepte indruk op me. Ik ging erin mee en identificeerde me met Kuifje. Mijn favoriete album was De zwarte rotsen omdat dat zo spannend is, met boeven die geld namaakten enzo. Ook Kuifjes reislust sprak me erg aan en ik heb later geprobeerd in zijn voetsporen te treden. Tijdens de reizen die ik over de hele wereld heb gemaakt, zoals naar Peru en Tibet, voelde ik me altijd verbonden met hem. De verhalen zaten dan in mijn hoofd en ik dacht dan: goh, dat heeft hij ook beleefd.’

Paul herkent zich ook in Kuifjes doorzettingsvermogen. ‘Dat zit ook in mijn karakter, die behoefte om je doel te willen bereiken, om te komen tot de oplossing. Door het lezen van de verhalen had ik iemand met dezelfde drive en dat heeft het bij mij ook versterkt.’

In zijn jeugd deelde Paul zijn liefde voor Kuifje met vriendjes. In Nijmegen ging hij ook een paar keer verkleed als Kuifje naar carnaval. ‘Dat was lekker gek, maar ik moest wel heel wat mensen uitleggen wie ik voorstelde.’

            

1 en 2 In Pauls Kuifjekelder

VERZAMELEN  Paul begon zijn verzameling met softcoveralbums, maar het echte verzamelen begon omstreeks 1995, toen hij in de etalage van een antiquariaat een borstbeeld van Kuifje zag staan. ‘ Ik vond dat een prachtig beeld. Uiteindelijk heb ik het gekocht. Het was het beeld van mijn held in driedimensionale vorm. Het stond in mijn werkkamer, ik keek er elke dag naar en dan dacht ik: nou vriend. Het was een soort alter ego van me.’

Eerst ging Paul eerste drukken van de Nederlandse editie sparen en daarna ook poppetjes, pixies, Leblonbeelden en ook ‘rotzooi’. ‘In het begin wilde ik alles hebben. Het was een wanhopige drang om het compleet te krijgen. Het is net als dat je in je leven zoekt naar geluk. Daar zoek je naar, maar je kunt er ook tegenaan lopen. Als ik ergens een boekhandeltje tegenkom, dan begint het al te borrelen. En als ik dan naar binnenga, dan hoop ik dat ik iets ga vinden. Het geluk put ik dan weer uit het stukje dat ik kan toevoegen aan mijn collectie. Maar het hebben van de zaak is vaak het einde van het vermaak. Twee jaar geleden realiseerde ik me dat ik de wil om compleet te zijn, los moet laten. Ik wil nu compleet zijn binnen bepaalde categorieën, zoals de pixiebeeldjes. Die vind ik prachtig. Laatst vond ik op een rommelmarkt een pixie die ik nog niet had. Ik kon het kopen voor een tientje, en dat vind ik leuk. Daar word ik warm van.’

KUIFJEKELDER Een paar jaar geleden verhuisden Paul en Krista naar een mooi huis in Oosterbeek. Het souterrain werd Pauls Kuifjekelder, waar zijn collectie mooi tot zijn recht komt in onder meer de kastenwand met glazen deurtjes.

Met gemengde gevoelens vertelt Paul over een kop van Kuifje in drie versies (afbeelding 4). ‘De versies in monochroom blank en grijs kostten EURO 165, de gekleurde versie EURO 195. In 2010 zijn er 750 van gemaakt. Nu vind ik dit gekkigheid, zoals Moulinsart schaarste creëert. Daar wil ik niet meer aan meedoen.’

Paul verzamelt eigenlijk alleen Kuifje objecten. Met de andere figuren uit de verhalen en met Hergé heeft hij veel minder. ‘Ik heb echt alleen iets met Kuifje. Ik vind alle beelden heel mooi gemaakt. Heel speciaal vind ik het blanco beeldje van Kuifje in Congo, omdat ik mezelf er wel in herken, ook omdat ik ook jaag, net als Kuifje in dat verhaal. Zo zie ik mezelf ook staan. Ik kan hier gaan zitten en dan geniet ik van al die mooie beelden.

 

3 Zo vader, zo zoon?

 

Ik denk dan aan mijn eigen reizen, aan mijn zoeken naar avontuur. Als ik de boeken weer lees, zie ik altijd weer nieuwe dingen in de verhalen. Bij bepaalde dingen sta je langer stil dan vroeger, wat natuurlijk samenhangt met de leeftijd waarop je Kuifje leest.’

   

4 De drie koppen                                                                             5 Kuifje de jager

 

 

© Duizend Bommen!

Ook leuk voor jou?