Humor houdt je in leven

door rogerklaassen

Uit: Duizend Bommen! 46

tekst en foto’s Tom van der Geugten

Veel liefhebbers van het werk van Hergé zijn verzamelaars, maar achter iedere verzamelaar schuilt ook een ‘gewoon’ mens, al dan niet met een baan, met een partner, met kinderen, met een geschiedenis. In deze rubriek staat deze gewone mens centraal, met zijn verzameling. In deze negende aflevering is dat Hans Boot.

Een grote verrassing tijdens het Klare Lijn Festival in november 2014 was de komst van Hans Boot en zijn vriend Reginald Poswick, beide verkleed als missionaris uit Congo. Hans’ gesloten landrover met de beelden van Kuifje en Bobbie trok toen veel aandacht (zie DB 44, bladzijde 22). De beelden zijn gebaseerd op de caravanscène in De zwarte Rotsen (bladzijde 29).

Hans houdt wel van een verkleedpartij. Nadat zijn schoonzoon een Schotse muts voor hem had meegebracht liet Hans er een geruit vest bijmaken om zich te verkleden als de Schot in Rotsen (nieuwe versie, bladzijde 39).

 

ANGLOFIEL Hans noemt zichzelf geen Kuifjefanaat, maar hij is wel een groot liefhebber van de Kuifjealbums, in het bijzonder Rotsen vanwege zijn anglofilie. Toen Hans 25 was vertrok hij voor tien jaar naar Nieuw-Zeeland, waar hij werkte bij het Forest Research Institute. In zijn bagage bevond zich een stapel Kuifjealbums.

1 De twee beelden in de open landrover

‘De verhalen zijn spannend en leuk en je kan het altijd weer lezen. Endlesly. Ik heb in Nieuw Zeeland ook nog wel een Engelstalig album gekocht. De fratsen die in de Kuifjeverhalen uitgevoerd worden zijn natuurlijk wel goed verzonnen. Het zijn avonturen die niemand natuurlijk zal meemaken, maar toch zijn ze plausibel. Ze zijn echt naar het leven. Hergé kon ook zo goed tekenen, zoals die baas van de duikpakkenwinkel in Schat met die vooruitstekende baard. Wat een kostelijk karakter is dat! Wat een humor! En humor houdt je in leven.’

 

2 Hans in zijn Schotse outfit

 

 

ZOLDER Hans woont in Lage Vuursche op een landgoed waarop zijn midgetgolfbanen zich ook bevinden. Tussen de fraai aangelegde banen worden opmerkzame bezoekers verrast door een aantal uit hout gesneden beelden van Kuifje en Bobbie (afbeeldingen 3 en 4). Ze zijn gemaakt door de Engelsman Dave Hamsworth en getuigen van één van de hobby’s van Hans.

3 en 4 Beelden in de midgetgolftuinen

 

In een kamer van zijn fraaie Engelse huis heeft Hans een kleine vitrine met Kuifjebeeldjes (afbeelding 5). Zijn persoonlijk domein is de sfeervol ingerichte zolder boven de garage, waar hij werkt of bezig is met zijn hobby’s. Langs de wanden en op kasten rondom zijn bureau staan veel modellen van auto’s, boten, treinen en vliegtuigen, met daartussen ook enkele Kuifjeobjecten. De kasten zitten ook vol spullen.

Toen zijn kinderen groter werden heeft Hans zijn kuifjehobby weer opgepakt. ‘Dat was in de tijd dat Atlas die autootjes begon uit te geven. Ik heb ze allemaal, maar ik heb geen plek om ze uit te stallen. Ik zou voor al die auto’s wel een diorama willen maken.’


5 Vitrine met beelden

Intussen werkt Hans aan andere plannen, zoals een op The Hobbit gebaseerd decor in de midgetgolftuinen. Als hij erover vertelt citeert hij het motto: ‘In life you must have a plan. Even if you have to take it into your grave.’

VLIEGTUIGEN Vliegtuigen zijn een grote hobby van Hans.  Toen hij kind was had zijn vader in het weekend vliegles vanaf vliegveld Twente en soms mocht Hans dan mee. Sindsdien vloog hij in verschillende typen kleine vliegtuigen.
Hans bouwt nu al jaren vliegtuigmodellen, zoals een Chip Munk die in Rotsen in de kelder van de valsemunters staat. Hans schilderde deze dan ook in de groene kleuren uit het album (links op afbeelding 5). Hij weet precies welke drie versies van dit vliegtuigtype Hergé in de nieuwe versie van dit album tekende en welke Heinkels in de oude versie.
Vanzelfsprekend verzamelt Hans de vliegtuigen uit de serie En avion Tintin. ‘Het is heel mooi die vliegtuigen in drie dimensies te zien. En de boekjes zijn ook erg verzorgd.’

KUIFJE KENNEN ZE Hans vertelt dat zijn vrouw en kinderen het allemaal mooi vinden, die hobby’s van hem. ‘En weet je wat het leuke is. Ik ben ook lid van de TomPoesclub, maar die kennen ze niet. Kuifje kennen ze wel door de televisieserie. Als ik met mijn auto hier door het dorp rijd hoor ik kinderen altijd ‘Kuifje’ roepen. Dat is zo leuk. Dat gaat maar door. En dat vind ik heel mooi.’

                 

6 en 7 Op zolder

© Duizend Bommen!

Ook leuk voor jou?