Van verzamelen word je gelukkig

door rogerklaassen

Uit: Duizend Bommen! 47

tekst en foto’s Tom van der Geugten

Veel liefhebbers van het werk van Hergé zijn verzamelaars, maar achter iedere verzamelaar schuilt ook een ‘gewoon’ mens, al dan niet met een baan, met een partner, met kinderen, met een geschiedenis. In deze rubriek staat deze gewone mens centraal, met zijn verzameling. In deze tiende aflevering is dat Erwin Roorda.

Erwins grote trots is het voltooide model van de Eenhoorn op zijn zolder (afbeelding 2). Daarin komen twee hobby’s van hem samen: modelbouw en Kuifje. Erwin vindt het bouwen van dit schip zo leuk dat hij nu er weer een aan het bouwen is, voor een vriend (afbeelding 3).

Erwin bewondert Hergé omdat deze met weinig woorden grappen en verhalen kan vertellen. Om die reden leest Erwin graag Quick en Flupke en is Rotsen zijn favoriete Kuifjealbum.

 

 

BROODTROMMEL Hoe is Erwins Kuifjehobby begonnen? ‘Toen ik een jaar of zes, zeven was kreeg ik Kuifjealbums voor mijn verjaardag. Later kocht ik ze in een boekwinkel in Wormerveer. Die boeken kwamen in een doos terecht en toen ik in 1993 naar hier verhuisde, kwamen ze weer tevoorschijn en ook een broodtrommeltje met daarin vier poppetjes van Kuifje, Haddock en de Jans(s)ens. Door het openen van die trommel pakte ik de boeken er weer eens bij en door het lezen daarvan ben ik naar beurzen gegaan op zoek naar meer.
Er bleek veel van Kuifje te koop te zijn en zo kwam ik ook bij het Hergé Genootschap en leerde ik gaande weg andere mensen kennen die ook wat met Kuifje hadden. En zo is mijn liefde voor Kuifje weer opgebloeid. Ik ben toen autootjes en poppetjes gaan verzamelen en die staan nu in de vitrinekast in de huiskamer. Mijn vrouw en kinderen hebben niets met Kuifje. De vitrinekast vinden ze hartstikke leuk, maar het moet in de huiskamer niet meer worden.’

1 De vitrinekast

GELUKKIG Bij het verzamelen is Erwin wel kieskeurig geworden. ‘Ik verzamel wat ik betaalbaar en leuk vind en wat te maken heeft met mijn andere hobby: modelbouw. Als ik boven kom en ik zie die Eenhoorn, dan word ik helemaal gelukkig. Dat vind ik het mooie van verzamelen, dat je er gelukkig van wordt. Het is ook leuk hoe je aan onderdelen van je verzameling bent gekomen, hoe je bijvoorbeeld een poppetje hebt gevonden wat je nog niet had.

 

2 De voltooide Eenhoorn

Het is ook leuk dat mensen in mijn omgeving weten dat ik een Kuifjefan bent. Zo word ik in mijn volleybalteam Kuifje genoemd. Mensen nemen dingen voor me mee of wijzen me ergens op. Ik heb Kuifje-T-shirts en die draag ik wel. Die ga ik niet netjes opbergen. Ik ga geen spullen bewaren om ze over twintig jaar te verkopen. Ik wil nu van mijn verzameling genieten.’

3 Een andere Eenhoorn in aanbouw

MODELBOUW Erwins belangstelling voor modelbouw ontstond in het huis van zijn oom. ‘Hij had een model van een zeesleper, de Zwarte Zee, en toen zei ik tegen mijn vader: die wil ik ook een keer bouwen. Toen die als bouwpakket een keer te koop was, heb ik die gekocht en heb hem gebouwd. Dat vond ik heel leuk om te doen. Ik heb hem voor een goede prijs verkocht aan een restauranthouder die hem graag wilde hebben voor in zijn zaak. Het bezig zijn met het bouwen vind ik het leukste. Ik ben een druk baasje, een doener, maar als ik hier met zo’n boot bezig ben kan ik uren zoet zijn, met dat priegelwerk.
Het bouwpakket van de Eenhoorn is uitgegeven door uitgeverij Betapress. Ik heb ze eerst via Gé Bom uit Frankrijk gekocht. Er gebeurden gekke dingen bij de verzending. Zo kreeg ik twee linker zijkozijnen. Gelukkig zat ik op een forum en daar vond ik iemand die twee rechter had gekregen. Dus die hebben we geruild. De verf krijg je er niet bij. Op het forum is er heel wat gediscussieerd over wat nu scharlaken rood is.

Ze zeggen dat een kind van veertien de boot kan bouwen, maar dat is niet zo. Je moet wel iets met modelbouw hebben. In het begin is het erin zetten van de spanten niet zo moeilijk. Maar voor de rest is het veel priegelwerk. Al die latjes van de romp lopen allemaal rechtdoor en die vierkante schietgaten moeten er wel allemaal uitgesneden worden. En voor de touwtjes heb ik allemaal nieuwe gaten van een millimeter geboord. Het priegelwerk zit hem vooral in de masten en daar moet je wel wat geduld voor hebben anders ligt het straks overal. Ik vind het zo leuk, ik zou wel weer een derde en vierde willen bouwen.’

 

4 Motorboten

 

Foto’s van de bouw van de Eenhoorn staan op MODELBOUWERS.NL

© Duizend Bommen!

Ook leuk voor jou?