Mijn eerste liefde …

door Louis Versteeg

Auteur: Louis Versteeg.

Het 12e Verhaal.

Ik denk dat veel mensen het zeker nog weten. Hun eerste liefde. Begrijp me goed, ik bedoel niet de liefde zoals verspreid door Cupido, a.k.a. Amor. Nee, ik heb het over de liefde voor de minutieus en helder getekende avonturen van Kuifje. Die liefde begint altijd met dat ene verhaal, met dat ene boek.

Zonder het vooraf te weten ben ik met het 12e verhaal begonnen. Ik was zelf 12, maar ik weet zeker dat die leeftijd er niets mee te maken had. Ik wist immers niet dat dit het 12e verhaal was. En zoals aandachtige lezertjes ook waarschijnlijk al doorhebben was het ook nog eens het 2e deel van een avontuur. En om nog meer willekeur toe te voegen; het is zelfs mijn eerste stripboek geweest!

Nee, waarschijnlijk heeft heel basaal de cover de doorslag gegeven. Ik voelde me waarschijnlijk aangetrokken door de onderzeeër. En ik kan me nu ook zeker voorstellen dat de titel mij toen erg aansprak.

Stripverhalen zijn “slechte” boeken.

Ik weet ook nog precies waar en onder welke omstandigheden mijn kennismaking plaatsvond. Het album is gekocht in een boekwinkel in Steenbergen. Vraag me nu niet meer waar precies, ik ben er daarna nooit meer geweest. Mijn moeder lag in het ziekenhuis en mijn vader werkte toen in ploegendienst. Bij een Amerikaans no-nonsens bedrijf. Thuisproblemen moet je thuis oplossen! Gelukkig werkte mijn basisschool meer mee. Het was niet erg als Louis een weekje miste op school. Dus dat werd een logeerpartijtje bij kennissen in Steenbergen.

Maar ja, dan zit je daar als 12 jarige met een extra vakantie, maar de kinderen van die kennissen moesten wel naar school. Slecht weer buiten, dus de verveling sloeg al snel toe. Gelukkig zag tante Joke dat en ze wist dat ik van lezen hield. Dus de gang naar de boekwinkel was snel ingezet. In deze winkel een groot draairek vol met Kuifje albums. Of ik een stripboek leuk vond? “Nee tante Joke, die mag ik niet hebben van mijn ouders, dat zijn nooit goede verhalen …”. Nou, dan moesten mijn ouders na de logeerpartij maar even goed luisteren naar tante Joke, want er bestaan ook erg veel goede stripboeken! We schrijven 1972, dus tante Joke had het bij het rechte eind dat de kwaliteit in de stripwereld met enorme stappen vooruitgegaan was en ging. “Nee, kies jij maar een mooi boek uit, tante helpt je wel als je weer naar huis gaat”.

Het virus.

Toen en daar werd ik besmet met een virus dat ik niet meer heb geprobeerd te bestrijden. Ik geniet er met volle teugen van! Het 2e Kuifje album dat ik kocht viel wel erg tegen. Nadat ik het bedrag voor een ander album bij elkaar gespaard had ging ik, purist als ik ben, voor het 1e (verkrijgbare) avontuur; Kuifje in Afrika. En daar miste ik logischerwijs toch wel iets uit mijn eerste liefde.

Maar bij een volgend bezoek aan de boekwinkel heb ik de serie nog iets beter bestudeerd en door een beetje doorbladeren geconstateerd dat de verhalen steeds beter werden. Tja, internet bestond nog niet voor de gewone burgers, dus research vond gewoon in de winkel plaats …

Natuurlijk is het niet beperkt gebleven tot een Kuifje virus, en zelfs niet tot alleen een Klare Lijn virus. Er is nog een breed spectrum aan interesses aan toegevoegd. En dat verbreedt zich nog steeds. Helaas natuurlijk ook een beetje door het uitblijven van nieuwe Kuifje avonturen. Maar daarover meer in een eventueel ander artikeltje.

Mijn ouders ? Vrij snel om ! Mijn vader vooral ook voor Kuifje, maar de verhalen van Asterix en Lucky Luke vonden ze ook van een erg goed niveau. In ieder geval goed genoeg om op te nemen in de opvoeding! Leve tante Joke! Ik weet alleen niet of ze nog wel leeft … Kennissen komen en gaan.

En U?

En nou hoor ik u denken: “Hm, wat was mijn eerste kennismaking met Kuifje?” “Wat was mijn eerste liefde?” Denk dan diep na, probeer het te herinneren en zet het ook op het elektronische papier van de website. Ik ben er zeker van dat meer mensen het leuk vinden om te lezen dan u denkt! We bezitten nou eenmaal allemaal hetzelfde virus!

Ook leuk voor jou?