“Van jongs af aan ben ik beïnvloed door Kuifje. Hij leeft nog steeds in me voort, daarom ben ik de tekenaar geworden die ik nu ben”.

door rogerklaassen

Door Jacques Heemskerk

Peter van Dongen, tekenaar. © Merlijn Doomernik

 

Als vroeger bij hem thuis de boel kort en klein werd geslagen, zat illustrator Peter van Dongen (51) boven te tekenen. Zijn Indische roots spelen een belangrijke rol in zijn werk, waarvoor hij vandaag de Stripschapprijs krijgt.

1 Er is meer dan alleen je eigen tuintje

“Van jongs af aan ben ik beïnvloed door Kuifje. Hij leeft nog steeds in me voort, daarom ben ik de tekenaar geworden die ik nu ben. In 2000 waren mijn vrouw en ik in Georgetown, Maleisië, en was ik zielsgelukkig: het voelde alsof ik in het decor van ‘De blauwe lotus’ van Kuifje liep. Want in tegenstelling tot in China zelf, waar de meeste oude wijken zijn platgegooid, is de oude Chinese wijk in Georgetown nog helemaal intact gebleven. Dat ik me zó thuis kon voelen door een fictief verhaal dat in 1936 is getekend, betekent dat Hergé wel een snaar bij me heeft geraakt – en dat alleen op basis van tekeningen, niet eens op basis van foto’s. In die tijd, jaren dertig, gingen de meeste mensen nog niet ver op vakantie en waren die verhalen juist ook bedoeld om kinderen te laten reizen – reizen met stripfiguurtjes.

Lees het volledige artikel van Caroline Buijs  in Trouw.

Meer over Peter van Dongen:

Ook leuk voor jou?