Panorama van de Chinese strip

door rogerklaassen

Door Jacques Heemskerk

Al lang speelde het Stripmuseum met het idee om op een dag een grote tentoonstelling te wijden aan het Chinese stripverhaal. Na verschillende jaren van voorbereidend werk en een studiereis wordt dit ambitieuze project werkelijkheid, want dankzij de steun van de Chinese overheid loopt de tentoonstelling Panorama van het Chinese stripverhaal.

Het oudste Chinese geïllustreerde boek, gedrukt aan de hand van houtsneden, dateert uit het jaar 868, lang voor de uitvinding van de boekdrukkunst door Gutenberg. Deze manhua (Chinese strips) namen net als in België een grote vlucht in de eerste helft van twintigste eeuw. Meneer Wang, de eerste held die in verschillende Chinese strips terugkeerde, verscheen in 1929, hetzelfde jaar als Kuifje. Het beroemdste Chinese personage San Mao werd geboren in 1935, in hetzelfde jaar als de Blauwe Lotus, het avontuur van Kuifje in China!

Het volledige artikel kunt u lezen op site van het Belgisch Stripcentrum.

Ook de VPRO wijdt een interessant stuk met als titel “De Chinese strip in beeld” aan deze tentoonstelling.

Na de dood van Mao Zedong en de eliminatie van de Bende van Vier in 1976 was er in China meer vrijheid. Stripverhalen beperkten zich niet meer tot de Revolutie en de ideologische vorming van de lezers. Er werden nu ook misdaadverhalen, sciencefictionavonturen en adaptaties van buitenlandse literatuur gemaakt. Ook kwamen er buitenlandse stripalbums op de markt, soms illegale versies. In de exposities zijn enkele knullig nagetekende Kuifjes te zien.

© michael minneboo

Zie voor de praktische informatie onze rubriek Evenementen.

Ook leuk voor jou?