Kuifje en de Ruimtevaart! André Kuipers en Kuifje

door rogerklaassen

Door Jacques Heemskerk

Uit diverse uitlatingen mag je afleiden dat André Kuipers een stripliefhebber is. En regelmatig wordt daarbij Kuifje  genoemd. Hieronder vindt u een aantal leuke voorbeelden.

 

Op zijn ESA-weblog over de voorbereidingen voor zijn ruimte reis in 2011 schrijft  André Kuipers:

“22 augustus: Russisch

De Russische les gaat nu vooral over vaktaal. Soms is het voor de docente abracadabra wat er in de procedures staat en moet ik het haar vertellen. Naast al die technische termen leren we ook nog steeds ‘gewoon’ Russisch met behulp van boeken, teksten op internet of gedichtjes. Zelfs de stripheld Kuifje komt wel eens in het Russisch op tafel”.

Lees verder op André Kuipers blog.

 

“Kuipers gunt ons daarnaast een blik op zijn playlist; welke muziek luisterde de ruimtevaarder het afgelopen half jaar in outer space en waarom juist die artiesten en songs. Verder blikt hij alvast vooruit op wat hem te wachten staat na thuiskomst. Oftewel, hoe ziet zijn Post Flight Tour agenda eruit?

Ook staat de door Kuipers aangestuurde redactie stil bij verschillende futurologen. Wat kwam er uit van de ‘voorspellingen’ van onder andere Kuifje, Jules Verne, Carl Sagan, Isaac Asimov en de film 2001: A Space Odyssey uit 1968?”

Door: NRC.

 

 

“Noordwijk, 7 maart 2015.  Op 7 maart is er in het Radisson Blu Palace Hotel een groots gala gehouden voor Stichting Space Expo. Space Expo is al jaren bezig om de capsule, waarmee André Kuipers is teruggekeerd op aarde in 2012, naar Nederland te halen en tentoon te stellen in het ruimtevaart museum in Noordwijk.

Maandenlang is er druk gewerkt en afgelopen zaterdag was het dan eindelijk zover. Ruim 230 dinerende gasten genoten van een avondvullend programma onder begeleiding van Robert Bannink. Speeches waren er van André Kuipers en Burgemeester Rijpstra en uiteraard vertelde Rob van den Berg over de capsule. Er werd geld ingezameld door middel van een loterij en de exclusieve verkoop van Kuifje-strips die meteen voorzien werden van een handtekening van André Kuipers. Het meeste geld is opgebracht tijdens de veiling. Unieke kavels werden gepresenteerd aan het publiek zoals een 9-daagse rondreis naar Frans-Guyana (ESA lanceerbasis) en originele handafdrukken van André Kuipers en Lodewijk van den Berg”.

Bron: Space Expo.

 

“Hij verhuisde speciaal naar een grotere woning om er zijn stripboeken kwijt te kunnen. Hans Le Noble (58) uit Purmerend is stripverzamelaar en heeft op zijn zolder zo’n 50.000 boeken staan.

Toch is het belangrijkste bezit van Le Noble geen boek, maar een ansichtkaart. De Purmerender opent een vitrine en pakt een zwart-witte prent met daarop ’de raket naar de maan’ van Kuifje afgebeeld, gesigneerd door André Kuipers. André is een vriend van mij en heeft die kaart meegenomen in de ruimte. Één van de stempels is gedrukt in ruimtestation ISS. Ik heb een foto waarop je ziet dat André die kaart heeft losgelaten en dat die kaart dan rondzweeft in de raket. Ja, van deze kaart is er maar één op de hele wereld“.

Lees verder in het Noordhollands Dagblad.

 

 

“De experimenten van hoogleraar Maikel Peppelenbosch brengen hem op de gekste plekken. Een rondgang langs kilo’s poep, bungeejumpers én André Kuipers. ‘Binnenkort wil ik naar de Zuidpool.’ En dan sta je ineens bij een raketlancering in Kazachstan.

Ja, op een vlakte met de minister, met de president van Kazachstan, met allerlei Russische generaals. Er is destijds nog een filmpje gemaakt door de NOS, waarin ik tegen André Kuipers zeg: hier is de documentatie van het experiment. Terwijl ik hem een exemplaar van Kuifjes Mannen op de Maan overhandig.

Uit: Erasmus Magazine.

Ook leuk voor jou?