Kuifje en de Ruimtevaart! Alex Scholten van de Volkssterrenwacht Bussloo vertelt

door rogerklaassen

Door Jacques Heemskerk

 

Alex Scholten is vrijwilliger aan de Volkssterrenwacht Bussloo (Public Astronomical Observatory Bussloo) sinds 1976. Als 13-jarig jongetje kwam hij voor het eerst bij de sterrenwacht en was meteen verkocht.  Van 1985 tot 1998 was hij secretaris en voorzitter is hij vanaf 2008 tot heden. Alex verzorgt diverse voordrachten over sterrenkunde en ruimtevaart voor het algemene publiek. Op 3 juni a.s. is hij te gast op onze ledendag en houdt hij een presentatie met de titel ‘Neil Armstrong in de voetsporen van Kuifje’.
Alex staat er om bekend dat hij spreekt met heel veel verve en enthousiasme. In het dagelijks leven is hij teammanager bij de verzekeringsmaatschappij Achmea in Apeldoorn.

Bussloo ligt in Gelderland, midden in de stedendriehoek Apeldoorn-Deventer-Zutphen. Met enige regelmaat wordt verdeeld over 6 avonden de ‘beginnerscurus sterrenkunde’ gegeven. Hierbij krijgt de cursist een duidelijk overzicht van diverse sterrenkundige onderwerpen. Geen uitleg met natuurkundige formules, maar eenvoudige antwoorden op vragen zoals: “Wat is het verschil tussen planeten, manen, en sterren? Hoe kan ik de sterrenbeelden Stier en Orion vinden, en waarom zijn ze allen ’s winters zichtbaar? Waarom zie ik juist in augustus ‘vallende sterren’? Wat is de melkweg? Zijn er planeten bij andere sterren?”
Bij helder weer wordt de donkere sterrenhemel bij Bussloo gebruikt om zelf sterrenbeelden te herkennen en worden de telescopen gericht op bijvoorbeeld de Maan, Jupiter, of de Andromeda Nevel.

Rond 1960 ontstonden de eerste volkssterrenwachten in Nederland. Vanaf begin jaren zeventig van de vorige eeuw was er volop belangstelling voor ruimtevaart en sterrenkunde. Dat kwam vooral door de ontwikkelingen van de ruimtevaart met de maanlandingen van het Apollo-project en de eerste vluchten langs de planeten van het zonnestelsel.
Op 21 december 1973 is de “Stichting Volkssterrewacht Bussloo” (VSB) officieel opgericht en in 1975 waren de eerste activiteiten vanuit boerderij “Wijnbergenshof”. In de ruim 40 jaar van haar bestaan heeft zij meer dan 100.000 bezoekers ontvangen.
De afgelopen jaren schommelde het bezoekersaantal rond de 4.500 per jaar. De sterrenwacht heeft een praktisch observatorium met een C14-telescoop en een 10cm Lunt-zonnetelescoop.  De complete geschiedenis van deze club kunt u bekijken op de site met de bijzondere naam rukwind.com.

 

Ook leuk voor jou?