Kuifje en de Ruimtevaart! De maan in relatie tot Hergé en Kuifje, deel 1

door rogerklaassen

Door Jacques Heemskerk

Raket naar de Maan

Om een beetje in de sfeer te komen, kijk hier een stukje van “Raket naar de Maan” met muziek van The Spotnicks.

Het succes van Hergés voormalige medewerker Edgar-Pierre Jacobs’ Het Geheim van de Zwaardvis steekt de auteur aan om net zo precies en nauwkeurig te werken. Het is de aanzet naar de oprichting van de Studio’s Hergé in 1950, hetzelfde jaar waarin Mannen op de Maan in voorpublicatie verschijnt in het weekblad Kuifje. En tevens het jaar waarin Bob De Moor Hergés trouwe rechterhand wordt.
De Moor is verantwoordelijk voor de gedetailleerde uitwerking van decors en apparatuur.

Foto: Tintinomania

De rood-wit geblokte raket is één van de meest herkenbare stripsymbolen en komt veelvuldig voor in commerciële merchandising.
Als knipoog gebruiken vele collega-auteurs al eens de raket . De X-FLR 6-raket van Hergé lijkt trouwens zeer goed op de dodelijke V2-raket die de geleerde Von Braun ontwikkelt voor nazi-Duitsland, inclusief het rechthoekenpatroon op de romp.

Deze en nog meer weetjes over dit album vindt u in de Belgen Top 100 van De Stripspeciaalzaak.

Vanaf het moment dat mensen wisten dat het mogelijk was om raketten te bouwen droomden er mensen over ruimtevaart. Er werden veel Science Fiction boeken geschreven, bijvoorbeeld de Kuifje-strips ‘Raket naar de Maan’ en ‘Mannen op de Maan’. De raket waarmee Kuifje naar de maan vloog, lijkt qua uiterlijk heel erg op de Duitse V2 raket. Dat is niet raar want dat was eigenlijk de enige raket die de mensen toen kenden.  Uit Maanlandingen 30 jaar van Alfard Jansen.

Op Wikiwand vindt u een aantal zaken over dit album nog eens netjes op een rij gezet.

Verwijzend naar mijn stukje Records buitelen over elkaar heen: “soms is opvallender wat op een veiling NIET verkocht werd.
Een exemplaar van het album Raket naar de Maan is blijven liggen. Het is gesigneerd door Hergé en door Amerikaanse astronauten van het Apollo-programma. Eén van de handtekeningen is van Buzz Aldrin, die voor de grap in het album had geschreven: ‘first moonwalker after Tintin’. In feite was hij de tweede man op de maan, na Neil Armstrong die de eerste stappen zette. Het album had 8.000 tot 12.000 euro moeten opbrengen”.
  Bron: Stripjournaal.

Ook leuk voor jou?