Nino, een mooie illustratie van Hergés klare lijn

door rogerklaassen

Door Jacques Heemskerk

In 1989 verscheen op de pagina’s van het weekblad Kuifje de eerste aflevering van de nieuwe avonturenstrip Nino. Daarin staan de belevenissen van de kleine weesjongen Nino centraal, die zich in de jaren 30 van de vorige eeuw als verstekeling aan boord van een oceaanstomer verstopt. Bestemming: New York, de meest iconische stad van de Nieuwe Wereld.

Tekenaar Dirk Stallaert werkte in de drie albums die van de reeks zouden verschijnen in de Klare Lijn van Hergé (Kuifje) en Edgar PierreJacobs (Blake en Mortimer). Scenarist Hec Leemans (Bakelandt, en later ook FC De Kampioenen) schreef heldere, spannende en geestige avonturen helemaal in de lijn van de strips uit de hoogdagen van de Frans-Belgische strip. Voor het eerst in meer dan een kwarteeuw worden de drie Nino-albums, die nog altijd als enkele van de beste Belgische strips uit de jaren 90 gelden, eindelijk gebundeld. In deze bundeling worden ze voorafgegaan door een uitvoerig achtergronddossier, waarin de totstandkoming van de serie wordt gereconstrueerd en toegelicht.
Bron: Stripweb. Lees meer op Cutting Edge en Enola.

Eén keer heb ik het gevoel gehad dat de internationale doorbraak bijna een feit was, toen ik met tekenaar Dirk Stallaert de reeks ‘Nino’ maakte, die we bij uitgeverij Le Lombard hadden ondergebracht. De verkoop was nog niet top, maar vooral in Frankrijk werd de reeks extreem goed ontvangen. Ze had ontzettend veel potentieel, en de mensen van de uitgeverij zagen de reeks doorgroeien tot 100.000 verkochte exemplaren. Toch koos Dirk er voor om assistent van Marc Sleen voor ‘Nero’ te worden. Mijn hart bloedt nog steeds als ik er aan terugdenk. Al twintig jaar speel ik met het plan om de reeks zelf verder te zetten. Het idee voor het volgende, vierde verhaal, ligt klaar. Er zijn elf pagina’s geschreven, er zijn er zelfs al vier of vijf getekend? Ik zou het wel willen afwerken, maar dan zou ik me een half jaar lang moeten kunnen vrijmaken.  Dit stuk maakt onderdeel uit van een interview van Toon Horsten met Hec Leemans. Over Dirk Stallaert kunt u meer lezen in de onvolprezen Comiclopedia van Stripwinkel Lambiek.

Ook leuk voor jou?