Kuifje en de Ruimtevaart! De maan in relatie tot Hergé en Kuifje, deel 2

door rogerklaassen

Door Jacques Heemskerk

Mannen op de Maan

Zes maanden na de lopende voorpublicatie in het weekblad Kuifje worden de lezers op 7 september 1950 met een kluitje in het riet gestuurd. Het eerste deel zit erop. Pas op 18 april 1951 schrijft Hergé in een brief naar de lezers dat zijn artsen de tekenaar hebben opgedragen enkele maanden volstrekte rust te nemen. Dat valt te begrijpen na twintig jaar bijna onafgebroken scheppingsdrang. In een persoonlijke brief naar een correspondent is de kwaal meer uitgesproken: een zenuwinzinking. 1951 blijft verstoken van nieuwe platen van Mannen op de Maan. Op 2 april 1952 kondigt het weekblad de hervatting aan van het ruimteavontuur waarna het op 9 april opnieuw van start gaat. Bron: De Stripspeciaalzaak (zie onder).

De Belgische astronoom Sylvain Julien Victor Arend ontdekte op 9 augustus 1953, hetzelfde jaar dat het album Mannen op de maan uitkwam, de planetoïde 1953 PA. Deze planetoïde werd ontdekt op de Koninklijke Sterrenwacht van België in Ukkel en kreeg in 1982 op initiatief van astronoom en Kuifjeliefhebber Jean Meeus de naam ‘1652 Hergé’.

Planetoïden, ook wel ‘asteroïden’ genoemd, zijn rotsblokken en klompen steen die net als planeten in een baan om de Zon draaien. De meeste planetoïden bevinden zich tussen de banen van de planeten Mars en Jupiter in de zogeheten ‘planetoïdengordel’ en hun grootte varieert van enkele meters tot enkele honderden kilometers. Bron: Belgium in space.

In het Franse weekblad Paris-Match nummer 1073 van 29 november 1969 verschijnt een vier pagina’s tellend documentair verhaal door de medewerkers van Studio Hergé (waaronder Bob De Moor) over de verschillende etappes van de missie van de Apollo XII, de volgende ruimtemissie na het eerste maanavontuur.

t Kan niet allemaal correct zijn. De ontdekking van de grot vol stalactieten (die hangen) en stalagmieten (die staan) en de ijsbaan bewijzen volgens Kuifje dat er ooit water op de maan was. Een foute redenering, hem ingegeven door de schrijver Bernard Heuvelmans waarover we het hebben in Raket naar de Maan • Weer wel correct is Haddocks gevecht met het zwevende bolletje whisky dat Heuvelmans in een scenarioversie schrijft. Ontdaan van de zwaartekracht vormen de meeste vloeistoffen een zwevende bolvorm.

De volledige tekst en nog meer weetjes over dit boek kunt u vinden in de Belgen Top 100 van De Stripspeciaalzaak. En ook op Wikiwand is meer interessants terug te vinden.

joski64 laat in een van zijn / haar blogs een ingekleurde versie van het bovengenoemde verhaal zien en geeft daarbij aan hoe nauwkeurig de albums inmiddels waren nadat hierover opmerkingen gerezen waren naar aanleiding van De geheimzinnige ster.

Ook elders (NEMO Kennislink) wordt de accuratesse van Hergé met betrekking tot de (reis naar de) maan genoemd.  De tekenaar van Kuifje, Hergé, heeft de toestand van gewichtloosheid of, nog beter, microzwaartekracht wel het best geïllustreerd. Wie kent niet het plaatje van kapitein Haddock die naast zijn whisky zweeft. De whisky heeft de vorm van een bol heeft aangenomen!

Ook leuk voor jou?