Verslag van de internationale verenigingsdag in het Musée Hergé

door rogerklaassen

Door Rene Fornier

Rond 9.00u ontvangst met een ontbijtje, 1 (chocolade)croissantje  met kop koffie of thee en een welkomsttasje waarin een Kuifje Archives Sigaren album en een puzzel afbeelding.

De kantineruimte, Le Petit Vingtieme, wordt steeds voller en is eigenlijk om 09.45u geheel bezet met Herge vrienden uit geheel Europa. Onze ontbijt buren komen Luik, Barcelona, Brussel en Lissabon.

Wij zijn de enigen uit Nederland zo lijkt het. Voertaal is Frans uiteraard. Onze vrienden uit Portugal en Catalonie kunnen ook niet alles volgen. Jammer dat er weinig jonge “vrienden” zijn,  gelukkig wel een paar dames.

Daarna een kort bezoek aan het museum.. opmerkelijk is de ongewijzigde  staat van het museum  sedert de opening. De zaalwachten weten niet goed raad met al die vroege bezoekers.  Het lijkt erop dat ze niet wisten dat er meer dan honderd vrienden zouden komen.

De museumwinkel is een bezoekje zeker waard en deze dag staat voor een record omzet zo lijkt het: les amis de Herge kijken en kopen de shop bijna leeg.

De eerste presentatie is voor de liefhebbers: hoe restaureer je een vooroorlogse Kuifje door expert Jan Viaene. Interessante materie.

Tijdens de lunch is het hoofdonderwerp de aanwezigheid  van Mw Fanny Herge herself met Mr Nick uiteraard. De camera’s klikken alsof de koningin met je aan tafel zit.

Na de lunch is het tijd voor het vragenrondje met Mr. Nick. Opmerkelijk is de houding van de Brit; hij lijkt ongeïnteresseerd en staat niet echt open voor discussie met zijn “”vrienden””.

Is hij de juiste man om ons erfgoed te beschermen, vraag ik me af.

Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat mijn Frans niet voldoende is om het vraag en antwoord spel geheel te volgen. Terwijl er toch enkele harde noten op tafel liggen:  Hoe gaat het nu met de tweede film en wat gaat er gebeuren met de aanpassing van het museum? Ik proef onvrede bij de aanwezige leden over de toekomstige koers.

De koffie/cake, na dit vragenuurtje, zorgt voor een flinke verstopping om de zaal uit te komen. Het lijkt alsof de kantinebrigade niet wist dat Mr Nick zou spreken.

Mijn conclusie staat na vandaag vast: de beslissing om te kiezen voor de vestigingsplek  Louvain la Neuve heeft Kuifje geen goed gedaan.  Je kunt het gebruiken als leerstuk voor studenten Toeristiek en Economie: Musee Herge:  een gemiste kans.

We vertrekken met een dubbel gevoel naar het echte Leuven om daar na te genieten van deze toch bijzondere dag.

 

Dit is een ingekomen bericht op persoonlijke titel en valt dan ook niet onder de redactionele verantwoordelijkheid.

Meer over de bijeenkomst vindt u op onze site.

Naschrift:

een tweetal mensen had graag naar deze dag gewild, maar daarvoor geen geschikt vervoer. In het vervolg  kunt u dit doorgeven aan website@hergegenootschap.nl zodat we dit op de site zullen vermelden en er misschien gecarpooled kan worden.

Jacques Heemskerk

Ook leuk voor jou?