Leren van Kuifje van 7 tot minstens 77 jaar, deel 1

door rogerklaassen

Door Theo Lenssen

Hoe kijken, jullie, de jongeren van vandaag, naar de stripfiguur Kuifje? Het is maar een klein ventje maar toch doet hij dingen waar menig forsgebouwd persoon jaloers op zou zijn. Hij kan knokken als de beste, hij bestuurt zonder problemen ieder voer-, vaar- of vliegtuig (alleen met het berijden van een paard heeft hij soms wat moeite) en klimt zonder enige vorm van hoogtevrees in en op hoge bomen, scheepsmasten en rotsen. Jaloersmakende prestaties. Geen wonder dus dat ik al op jeugdige leeftijd fan van Kuifje was. Gelukkig heb ik tot op de dag van vandaag nooit de neiging gehad al die roekeloze stunts te willen nadoen. Dat ik tijdens het lezen ook nog van alles leerde was mooi mee genomen. Leuke weetjes die ik me nu, meer dan vijftig jaar later, nog steeds herinner. Maar enkele dingen die ik in de Kuifjeboeken staan zou je nu niet meer zo kunnen schrijven of tekenen zonder dat veel mensen daar erg boos over worden. De Afrikanen in Kuifje in Afrika worden bijvoorbeeld in dat verhaal allemaal heel dom en kinderachtig afgebeeld. We weten inmiddels wel dat ze in werkelijkheid natuurlijk niet zo zijn. Maar ondanks dat blijven er nog genoeg spannende en grappige belevenissen over die wel de moeite van het lezen waard zijn. Hieronder staan enkele vragen die gaan over dingen die ik uit de verhalen van Kuifje geleerd heb. Zaken die ik nog niet wist toen ik een jaar of zeven was. Misschien ben je al zo knap dat je sommige antwoorden gelijk weet of kun je ze razendsnel op internet opzoeken, maar het is natuurlijk veel leuker om de antwoorden op de vragen die je niet weet in de verhalen van Kuifje zelf op te zoeken. Een korte naam van het avontuur staat bij iedere vraag en ook de bladzijde (blz.) waar je het antwoord kunt vinden staat er bij. Veel succes met het speuren naar de antwoorden.

  • Wat is een Koelak? Antwoord in Sovjets rond blz. 75. Per druk verschillen de nummers een beetje.
  • Hoe noem je iemand die stiekem op een schip meereist? Antwoord in Afrika 5.
  • Welke bestaande gangsterbaas uit ± 1920-1930 zie je in Amerika? Zie blz. 7 en plaatje 1

1) Johnny Goodbye: Gangsters in Chicago  © Dino Attanasio, Martin Lodewijk, De Geïllustreerde Pers NV

Wordt vervolgd!

 

Ook leuk voor jou?