‘Tintinœnoloog’ Pierre Rubens (deel 2)

door rogerklaassen

Door Jacques Heemskerk, met dank aan Jean-Jacques de Gheyndt 

Hierbij het volgende deel van de presentatie van de heer Rubens en zijn secondant de Gheyndt over wijn in de Kuifje-avonturen.

 

11) Scepter

Een uitgehongerde Kuifje speelt het klaar om aan een brood en een fles wijn te geraken, maar voor de wijn zal hij een tweede poging moeten overwegen!

 

12) Krab

Kuifje opent een fles champagne in het ruim van de Karaboudjan, maar alleen Bobbie zal hiervan profiteren.

 

13) Krab

Hoe zouden de flessen vanzelf kunnen ontkurken ? Dit is een zeer onwaarschijnlijke scène vanwege de aanwezigheid van de draadkap die de dop vasthoudt!

 

14) Krab

Haddock verwart Kuifje met een fles champagne en wil het ontstoppen.

 

15) Krab

In zijn nachtmerrie ziet Kuifje zichzelf als een fles “oude Bourgogne”. In de jaren ’40 nog moest een Bourgogne fles lang blijven liggen. De vooruitgang in de wijnbereiding maakt het huidig mogelijk om jonge Bourgogne wijn even goed te laten smaken.

 

16) Krab

Haddock raakte Kuifje kwijt in de steegjes van Bagghar (aan de Marokkaanse kust) ; hij zit op een terras in de haven een rode wijn te drinken: er kleeft geen etiket op de fles (een gewone huiswijn ?).

 

17) Krab

Onze vrienden zitten vast in één van de wijnkelders van Omar Ben Salaad in Bagghar naast 2 mooie vaten van 30 hl ! Let op het feit dat slechts de wijndampen Kuifje bedwelmen *. Op dat moment was de wijnhandel in Marokko kwantitatief in bloei. Marokkaanse wijn werd in Frankrijk gebruikt om “meer Franse wijn” te produceren vóór het EU-verbod in 1967. Momenteel zijn de Marokkaanse wijnmakers geleidelijk overgeschakeld naar kwaliteit.

* 3de en laatste dronkenschap van Kuifje, deze keer buiten zijn eigen wil !

 

18) Ster

Rode wijn wordt hier geserveerd met zuurkool (zonder worsten, omdat Bobbie ze gestolen heeft!). Wat een flater! En dan nog wel geen lichte rode Elzasser: fles-type is duidelijk een Bordeaux en de vlek op het tafelkleed toont een volle rood en tannine zware wijn aan. Dit is echt niet de gepaste keuze voor dergelijk gerecht dat traditioneel wordt vergezeld door Riesling, Pinot Blanc of Sylvaner uit de Elzas.

 

19) Ster

Hier volgt het bewijs dat dit geen goede tref was!

 

20) 7 bollen

Kuifje demonstreert hier zijn smaakkwaliteiten, de olfactorische en visuele onderzoeken zullen voldoende zijn om te bepalen dat het niet om wijn gaat!

 

21) Zwarte goud

Senhor Oliveira da Figueira haalt een fles roséwijn uit Portugal. Dit soort wijn, zoals vaak ook de “vinho verde”, is herkenbaar aan zijn “cantil”-fles (Bocksbeutel in Duitsland).

 

22) Zwarte goud

Het wereldberoemde voorbeeld van de Portugese rosé is “Mateus”. Dit merk vertegenwoordigt meer dan 40% van de Portugese export van tafelwijn, t.t.z. meer dan 40 miljoen flessen per jaar. Afkomstig van het noorden van het land, dient deze zeer licht sprankelende (parelende), halfdroge wijn absoluut koel te worden gedronken! Er staat expliciet “Server chilled” op de flessen vermeld.

 

23) Raket

Zonnebloem serveert een glas rode Porto. Deze meest beroemde Portugese drank is een wijn gemuteerd met alcohol. Historisch gezien om het te stabiliseren en het toe te laten, in de achttiende eeuw, naar Engeland te worden verschepen zonder risico. Het moment van toevoeging van alcohol tijdens het gisting proces bepaalt het min of meer zachte karakter van de Porto.

 

24) Raket

Haddock opent (onhandig) een fles champagne. Onder een druk van 4 tot 6 atmosfeer kan de dop wegvliegen met een snelheid van 50 km/u.

 

25) Raket

Een onderzoek onder het vergrootglas maakt het mogelijk om “Brochet-Hervieux” te lezen. Dit champagnemerk werd in 1945 gecreëerd door Henri BROCHET en Yvonne HERVIEUX, uit een voormalige familiewijngaard gelegen in Ecueil (1er Cru) op de Montagne de Reims. Het wordt gekenmerkt door een dominantie van zwarte druiven (Pinot noir en Pinot meunier) en zeer weinig Chardonnay : men zou bijna kunnen spreken over een champagne “blanc de noirs” (wit van zwarte druiven).

Georges Remi was een trouwe klant van deze kleine onafhankelijke producent wiens merk nu in handen is van kleinkinderen Brochet. Momenteel is het merk Brochet-Hervieux gesplitst in Vincent Brochet en/of Louis Brochet. (Ter plekke besproken met Alain Brochet die zich Hergé herinnert).

Ook leuk voor jou?