Deel 3 (het laatste) van de presentatie van Pierre Rubens over Tintinœnologie

door Jacques Heemskerk

Door Jacques Heemskerk, met dank aan Jean-Jacques de Gheyndt 

 

26) Raket

Als één van de vele reclame items van twintig jaar geleden, herinneren we ons vooral de doppen, zeer populair bij de verzamelaars nadat ze teruggetrokken werden op klacht van … raad eens?

 

27) Raket

Hier zijn twee andere ‘marketing’-ideeën van Vincent Brochet, welke Moulinsart niet bevielen! Een minnelijke schikkind werd er echter op gevonden.

 

28) Raket

Een etiket van ongeveer tien jaar geleden van deze champagne dat door Neuhaus op de Belgische markt werd gebracht, ten tijde van de ‘Kuifje’ dozen chocolaatjes. Een op de relatie met Hergé niet getrainde team en een zeer droge champagne (Extra brut) mondde uit op een commerciële blunder!)

 

29) Raket

We zienhier dat Bobbie proeft nog vóór iedereen zijn beker opheft op het succes van de reis naar de Maan.

 

30) Zaak

Haddock toont de fles met de vinger, spreekt van “uw uitstekende Zwitserse wijnen!” en zegt nog: “Oei oei, van 47 …” De zaak Zonnebloem verscheen in 1954 in de Kuifje krant. Vintage 47 was dus al 7 jaar oud, wat voor een droge witte wijn (zelfs uit een uitstekend jaar als 1947) al te ‘oud’ is. Een dergelijke wijn dient “sur le fruit” (“op de vrucht”, dus nog jong) gedronken te worden (maximaal 2-3 jaar), evenals 98% van de droge witte wijnen in de wereld.

 

31) Zaak

Erger nog, het aandachtig bestuderen van het etiket, met een vergrootglas, toont aan dat het om een fles “La Côte” (AOC) gaat.

32) Zaak

“La Côte” slaat op een lokale Vaud-wijn (van Nyon tot Morges), geteeld uit ‘Chasselas’ druiven ; een uitermate logische keuze van Prof. Topolino.

 

33) Zaak

Maar .. de fles is echter van het type “fluit” (zoals flessen uit de Elzas of de Moezel), terwijl Zwitserse wijnen worden gebotteld in klassieke flessen van het type “Bourgogne” of “Bordeaux”. Het is duidelijk dat Hergé hier een kleine fout maakte.

 

34) Geval – over de “beroemde” fles

Hier is een echte ‘nep’ fles van “La Côte” die het echte hotel Cornavin in Genève speciaal heeft gebotteld ter ere van Hergé en zonder wrok voor zijn fout. Deze ‘nep’ is een echte “Collector item”.

 

 

 

35) Zaak

Hotel Cornavin zoals door Hergé zelf getekend.

 

36) Zaak

Foto van echte hotel Cornavin, gelegen in de buurt van het station te Genève, waar Tournesol de trein naar Nyon nam.

 

37) Zaak

(Licht?) Rode wijn geserveerd tijdens het diner met Himmerszeck en Kronick. (‘Altijd ziek’ en ‘Chronisch ziek), twee geheimagenten uit Bordurië.

 

38) Zaak

Op het einde van dit diner heffen ze hun beker op de gezondheid van Plekszy-Gladz, met champagne (4 flessen!).

 

39) Zaak

Kolonel Sponz opent (eens te meer op een onhandige manier) een fles champagne en samen met de Castafiore stellen ze een toast voor, eens te meer met een beker. Het gebruik van bekers is gelukkig vandaag in onbruik geraakt. Laten we niet vergeten dat de mousserende wijn zijn bubbels en aroma’s veel sneller laat ontsnappen dan in een fluitglas. Merkwaardig genoeg wordt er in het Frans nog steeds gesproken over “une coupe de champagne“, hoewel het wordt geserveerd in een fluit- of in een tulpenglas!

 

40) Krab, Raket en Zaak

De onhandige en falende opening van champagne blijft een constante *, en de komische situaties die er uit voortvloeien. Bedenk hier dat we op de dop niet moeten duwen om het uit te trekken, op risico van het breken van de fles. Het is beter om de dop los te draaien, alsof deze is geschroefd. De beste methode blijft nog steeds om de dop vast te houden en de fles te draaien, omdat men zo een betere grip heeft.

* anekdote van een ‘massieve kurk’

 

41) Cokes

Senhor Oliveira da Figueira serveert opnieuw een Portugese rosé … op kamer temperatuur! Het lijkt erop dat, nogmaals (en buiten champagne), er weinig aandacht wordt geschonken aan de bedieningstemperatuur van witte of rosé wijn !

 

42) Coke

De schipbreukelingen herstellen met een glaasje rode wijn (?) op het jacht van de markies di Gorgonzola (de ‘Scheherazade’).

 

43) Thermozéro

Ook hier, in dit onafgewerkte avonturenproject, drinken Haddock en Kuifje wijn terwijl ze eten (een Moambe).

 

44) Juwelen

De fanfare van Moulinsart is doordrenkt van champagne en lijkt het slecht te verdragen.

Merk op dat hier de rode diagonaal (/) van het etiket andersom ligt dan vergeleken met die van de fles in Raket!

 

45) Raket

Rode diagonaal ligt goed hier (van linksboven naar rechtsonder).

Deze rode band zou een initiatief van een colorist zijn.

 

46) Alphart

Kuifje en Haddock zitten aan tafel en drinken wijn; Zonnebloem heeft iets anders gekozen. Dit laat ons zien dat er van het eerste tot het laatste album, uiteindelijk van begin tot eind, veel wijn in de avonturen van Kuifje voorkomt!

 

47) dia 2 flessen

Er bestaan rode en witte Cheverny-wijnen; daarom ook een rode “Château Sart-Moulin” (!) en een witte “Château de Moulinsart”. In tegenstelling tot Cheverny gaat het hier natuurlijk niet om erkende namen!

De fles links is duidelijk ‘nep’ en de oorsprong van de fles rechts, die ouder lijkt, blijft een raadsel, maar beiden zijn ware “Collector items”!

 

48) Hergé Genootschap

Een “Appellation Cheverny contrôlée” specifiek voor ‘Hergé Genootschap’ in Nederland gebotteld door Domaine Bellier ; fles # 1/35 werd mij aangeboden na mijn voordracht op 14/10/2018.

 

49) Poster

Wijn-en-Kuifje / Kuifje-en-wijn (Œno-tintinesque) poster voor Bordeaux.

Er bestaat een overvloed aan ‘nep’ etiketten die zinspelen op de avonturen van Kuifje (hier eentje van de Zwitserse cartoonist Exem), soms heel twijfelachtig.

Ik heb het genoegen u deze te tonen, als een knipoog naar de Belgische vereniging “Les amis de Hergé”!

 

50) AdH etiket

Als er veel labels van wijnflessen zijn bedacht door veel kunstenaars geïnspireerd op de avonturen van Kuifje (citaat hier inclusief de Zwitserse cartoonist Exem), dan doe ik dat omdat ik ze niet allemaal de beste smaak vind.
Ik heb echter niet verzet om jou deze te geven, als een knipoog naar deze vereniging van Vrienden van Hergé!

 

Naschrift: op  La Confrérie de l’Etiquette vindt u een verzameling etiketten van Exem en op zijn eigen site specifiek die voor Les amis de Hergé. Op Boottle.fr trof ik een aantal leuke wetenswaardigheden en links naar meer informatie over Kuifje en wijn aan en last but not least, ook op de onvolprezen site Tintinomania staan interessante dingen over wijn, Kuifje en Hergé.

Ook leuk voor jou?