Kuifje en het grote gezinsmysterie

door Jacques Heemskerk

Door Jacques Heemskerk, met dank aan Samy Herskowicz en Wilma Bakx

Een gelukkig leven is onbereikbaar. Het hoogst bereikbare voor de mens is een heldhaftig leven.

Aldus Schopenhauer

Twee maanden geleden verscheen 221b (vernoemd naar het huis van Sherlock Holmes in Londen, 221 Baker Street) nummer 17
(oktober-november),  Turkije’s eerste en enige cultuurtijdschrift over misdaad. Hierin staat een artikel over Serge Tisseron
en Kuifje. Met enige hulp heb ik de titel en het citaat van Schopenhauer kunnen vertalen. Maar waar zou dit verder over gaan?
Wie kan een tipje van de sluier oplichten?

  

U kunt bovenstaande afbeeldingen vergroten door er op te klikken.

Mocht u (zoals ik dus) het Turks niet beheersen, hierbij dan toch in ieder geval enige in dit verband interessante leesstof.

De Franse psychoanalyticus Serge Tisseron dook in de avonturen van Kuifje en schreef daarover o.a. zijn boeken Tintin et les Secrets de Famille, gepubliceerd in 1990 en Tintin et le Secret d’Hergé, uitgekomen in 1993. Daarnaast is er ook het e.e.a. terug
te vinden op zijn site.

Striphelden zijn ouderloos, zo heeft de Franse psychoanalyticus en stripkenner Serge Tisseron eens opgemerkt.

De Kuifje-reeks, zo stelt Tisseron in zijn boek Tintin chez le psychanalyste (1985), draait zelfs helemaal om vergeten of verdrongen familiegeheimen die de personages wanhopig proberen te ontcijferen. Met name het tweeluik rond Kapitein Haddock (Het geheim van de Eenhoorn en De schat van Scharlaken Rackham) gaat zo duidelijk over de mysteries van een verdwenen vaderfiguur dat hij zich afvraagt of we de boeken niet dienen te lezen als een dramatisering van Hergé’s eigen psychologische issues.

Citaat uit: Strips op de divan? van Yasco Horsman.  (2013). Tijdschrift voor Psychoanalyse nummer 19. Zie Hergé en psychoanalyse.

Tisseron wordt tevens aangehaald in een bijzonder lezenswaardig stuk met de titel Kuifjes verdriet (pag. 50 t/m 64 van Striphelden op de divan De ontraadseling van de complexen van Asterix, Babar, Donald, Kuifje en Superman).

Ook leuk voor jou?