‘Neem Proust om je te vermaken en Kuifje om je te onderrichten’ *

door Jacques Heemskerk

Door Jacques Heemskerk, met dank aan Samy Herskowicz

Een ontdekking, een van de meest interessante studies gepubliceerd over de Kuifje-mythe. Als je na het lezen geen tintinofiel wordt, komt dat niet omdat de auteur niet alle passie legt.

Laura Revuelta, ABC Cultural

In de loop van deze maand verschijnt een herdruk van het boek van Fernando Castillo Tintín-Hergé Una vida del siglo XX .

De auteur beschreef eveneens het leven van Spanjaarden in het Parijs van 1940-1944, over 1968 en (de vader van) Patrick Modiano, maar ook over Madrid tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Het boek beschrijft de mythe van de meest herkenbare strip van de twintigste eeuw en bevat een gedetailleerde biografie van zijn schepper, Georges Remi (1907-1983), beter bekend als Hergé. In de traditie van grote geleerden van het personage en het tijdperk, zoals Pierre Assouline en Herbert Lottman, presenteert Fernando Castillo ons de literaire Kuifje, een held die de behoefte aan mythe bevestigt. Het vindt zijn ontstaan in de klassieke cultuur: van ridderlijkheid tot aan de Verlichting. In de 24 albums die deel uitmaken van De avonturen van Kuifje, gepubliceerd tussen 1930 en 1976, is het in het personage gecreëerd door Hergé, niet moeilijk middeleeuwse waarden te ontdekken  evenals die van de Franse Revolutie: mensenrechten, filantropie en vrijheid.

Uitgever: Fórcola Ediciones

* Citaat uit de film  Le souffle au coeur van Louis Malle (1971)

Ook leuk voor jou?