Hergé-veiling in Luik

door rogerklaassen

door Roger Klaassen (met dank aan Samy Herskowicz)

Binnenkort is er in Luik een veiling van Hergé-artikelen. Ik nam de catalogus door en pikte er wat uit.

De eerste categorie is die van albums en speciale uitgaven. Interessant genoeg zit hier een collectie tijdschriften van onze collega-liefhebbers van ‘Les Amis de Hergé’ tussen. 56 nummers worden aangeboden, richtprijs is 700/900 euro – ofwel 12,50/16 euro per nummer. Dat is goedkoper dan de kostprijs – niet alle Hergé-artikelen stijgen in prijs, kennelijk.

De tweede categorie is die van de ‘Objets Contemporains’ (hedendaagse voorwerpen). Een bonte verzameling van beelden, spelletjes, puzzels, pins, serviesgoed, tapijten, etcetera etcetera: maak je collectie compleet! Ik vond een Kuifje-flipperspelletje wel een leuk item – zo’n plastic spelletje met een kartonnen kaartje erachter dat je vroeger van je schaarse zakgeld kocht op de camping. De richtprijs is 200-250 euro: buiten bereik van kinderen houden, zou ik adviseren!

Na de hedendaagse voorwerpen komt de categorie ‘Objets Anciens’, ofwel de oude voorwerpen. Ook hier is de verscheidenheid aan voorwerpen verbazingwekkend: vlaggetjes, pins, pennen, pantoffels, puzzels, allerlei soorten speelgoed en natuurlijk ook weer beeldjes. Ik moest lachen om deze kleerhanger met een richtprijs van 150-200 euro – duidelijk een product uit de tijd dat het beschermen van het culturele erfgoed nog niet zo hoog werd opgespeeld.

Er worden ook veel ‘normale’ albums aangenoden: oud tot zeer oud, in Kuifje-termen althans. Topstukken lijken mij een gesigneerde editie van ‘Soviets’ – richtprijs 6000-8000 euro – en een gesigneerd en genummerd (no. 221) exemplaar van ‘Vol 714 pour Sydney’ – richtprijs 3000-3500 euro. Er is ook een gesigneerde ‘Picaros’ in de aanbieding, maar die handtekening is in het boek gedrukt (toch nog een richtprijs 1200-1500 euro).

Dan zijn er de originelen. Zoals gebruikelijk is er een groot prijsverschil tussen tekeningen die 100% Hergé zijn en tekeningen die werk zijn van de Studio. Ik heb geen verstand van prijzen, maar zie natuurlijk ook regelmatig de recordbedragen die betaald worden voor originelen van Hergé. En dan vallen de richtprijzen mij nog wel mee.

Een volgende categorie is ‘Documents anciens’ (Oude documenten): denk aan nummers van ‘Le Petit Vingtième’, kerst- en wenskaarten en ander drukwerk. Ook hier vielen de richtprijzen me redelijk mee – met een beetje geluk kun je hier een betaalbare handtekening van Hergé scoren (richtprijs van deze kaart: 200-250 euro).

De laatste categorie is die van ‘Sériegraphies’: denk hierbij aan posters en zeefdrukken en dergelijke. Ik vond het de minst interessante categorie – wie weet is de veilingzaal al aardig leeg als deze kavels aan de beurt zijn en kun je je slag slaan.

Meer info: BD Enchères

Waar?
Palais des Congrès – Salon Gretry
Esplanade de l’Europe 2, 4020 Luik

Wanneer?
24 februari – vanaf 11.00 uur

Ook leuk voor jou?