Kuifje & geschiedenis

door rogerklaassen

door Roger Klaassen (met dank aan Samy Herskowicz)

Philippe Delisle is een historicus en docent Hedendaagse geschiedenis aan de Universiteit van Lyon. Hij schreef al diverse boeken en artikelen over strips, waar hij onderzoekt hoe deze strips denkbeelden, vooroordelen en clichés, die in bepaalde tijden opgeld deden, weerspiegelen. Met name de thema’s religie en kolonialisme hebben zijn belangstelling. Het zal geen verbazing wekken dat Kuifje één van zijn favoriete onderzoeksonderwerpen is.

Onlangs verscheen ‘La BD au crible de l’histoire’ (te vertalen als ‘De strip door de zeef van de geschiedenis’).

In twee hoofdstukken van dit boek gaat hij specifiek in op Kuifje. In het eerste hoofdstuk onderzoekt hij hoe conservatieve, nationalistische, katholieke bewegingen invloed hadden op de Kuifje- en Quick& Flupkeverhalen uit de jaren 30.

In het derde hoofdstuk bespreekt hij ‘Tintin au Congo’. Helaas zag ik alleen de hoofdstukindeling, want de titel ‘Un Tintin au Congo flamand?’ wekt interesse.

In de andere hoofdstukken (2 en 4) onderzoekt Delisle de invloed van Jezuïeten op Robbedoes (Spirou) in de jaren 1940-1960 en de invloed van Amerikaanse strips op Frans-Belgische strips. Als ‘Conclusion’ wordt ten slotte een pagina uit ‘Kuifje in Afrika’ geanalyseerd.

Kortom: dit lijkt me een interessant boek (206 pagina’s) voor de liefhebbers van strips, Kuifje in het bijzonder, en geschiedenis. een onderwerp dat nog lang niet lijkt uitgeput, gezien de gestage stroom aan literatuur.

Ook leuk voor jou?