Kuifje in Amsterdam

door rogerklaassen

door Roger Klaassen (met dank aan Samy Herskowicz en aan Dick Addens voor de topografische tip)

Ik kreeg deze foto in mijn mail, van een raket op het NDSM terrein in Amsterdam-Noord. Ik dacht twee dingen: 1. leuk en 2. dat moet toch beter kunnen. Dus ik ging op zoek – en ik vond Kuifje in Amsterdam.

Deze raket vond ik op de site ‘Verbeeldingsblog‘, een verzameling berichten over beelden in Amsterdam. In 2003 toverden John Prop en Loes Diephuis een transformatie-zuil om in een raket. De naam Laika verwijst naar het hondje dat in 1957 een ruimtereis maakte in de Spoetnik. De raket staat of stond (wie kan het ons zeggen?) in de Reinwardtstraat.

Op hetzelfde blog vond ik dit aardige beeldje van Kuifje van een onbekende maker. Het is een beeldje uit een serie van drie, van mannetjes met koffers/tassen. De beelden zijn te vinden op de hoek van de Schalk Burgerstraat en de Transvaalkade.

Ten slotte een tijdelijke raket, tijdens de GayPride 2015 gefotografeerd door Eelco van Loon. De ruimtepakken van Kuifje waren kennelijk of te duur of te warm.

We zijn natuurlijk benieuwd of er meer Kuifje-beelden in Nederland of Vlaanderen te vinden zijn – het gaat ons dan het liefst om permanente beelden. Mail ze naar website@hergegenootschap.nl. Alvast bedankt!

Ook leuk voor jou?