Kuifje tatoeages: ‘Ik wil Kuifje ook graag nog op mijn 77e zien’

door rogerklaassen

door Heiko Strietman

Kuifje laten vereeuwigen op je lichaam. Er zijn weinig tot geen fanaten die zo ver gaan. Maar Boris De Bisschop uit Gent deed het wel.

Een vlaag van verstandsverbijstering? Integendeel. Een weloverwogen besluit. De nu 44-jarige Boris De Bisschop kijkt met veel trots terug op de afgelopen jaren, waarin stap voor stap de Kuifje figuren letterlijk tot leven zijn gekomen op zijn lichaam. ‘Het idee ontstond toen ik vijfentwintig jaar was. Ik hield al van Kuifje sinds mijn zevende en ik besefte dat ik die ook nog op mijn 77e zou willen zien. Maar toen is dat bij een idee gebleven. Pas toen ik dertig werd kwam de eerste tattoo. En dat is Kuifje uit het album De Scepter van Ottokar.’

Die eerste tatoeage kwam op zijn kuit. Dat was met een reden. Doordat Kuifje op de afbeelding wandelt en Boris zijn kuit beweegt tijdens het lopen lijkt het alsof Kuifje ook loopt. En dat is niet de enige reden dat de Vlaamse Kuifjefanaat voor deze afbeelding uit dit specifieke album koos. Want Boris De Bisschop heeft nog een andere hobby, waar het verhaal over ‘De scepter van Ottokar’ goed bij past. ‘Dat is de Tweede Wereldoorlog en alles wat ermee te maken heeft. En met dit verhaal waarin een staatsgreep tussen Bordurië en Syldavië gaande is, kom je volgens hem dicht in de buurt van de oorlogssfeer.’

De eerste tattoo smaakte naar meer. En wat zou Kuifje zonder zijn viervoeter zijn. De tweede tatoeage laat zich raden: dat werd Bobbie. Maar ook daarna waren de smaken van Boris nog niet op. Als derde kwam Rascar Capac op het lichaam. Net als Bobbie prijkt hij op de rechterarm van Boris. En geloof het of niet, er was bovenaan nog een plekje over voor de vierde en voorlopig laatste tattoo: de Kuifje raket. En van al die ‘vereeuwigde’ plaatjes geniet Boris nog elke dag. ‘Kuifje is een deel van mijn persoonlijkheid en de tattoo’s zijn dat ook, want ik ben met hem meegegroeid en Kuifje is een personage waar ik tegenop keek als kind. Al vind ik het nu wel jammer dat Kuifje nooit drinkt en niet naar vrouwen kijkt, maar dat is nu eenmaal zo. Hij blijft hoe dan ook in mijn leven’, zegt Boris lachend. En dat krijgen zijn kinderen ook van hem mee. ‘Ik heb twee zonen van 13 en 16, die ik dat al van jongs af aan probeer door te geven. In het begin zag m‟n jongste zoon Kuifje en dan dacht ie dat ik het was. Want hij linkte Kuifje aan Kuifje op mijn kuit. Naast de stripboeken heb ik vaak de tekenfilms met ze gekeken. En ik moet bekennen dat ik alvast spullen dubbel probeer te verzamelen. Zodat als ik ooit kom te overlijden, ze daar geen ruzie over hoeven te maken. Al merk ik dat het verzamelen er vooral bij de jongste in zit.’

Wie overigens denkt dat het bij die vier tatoeages blijft, heeft het mis. ‘Ik heb nog een wens!’ zegt Boris vastbesloten, ‘Ik wil dolgraag nog Haddock die in de raket achter een bol Whisky aan zweeft (die door de gewichtloosheid uit de fles is gekomen, red.). Maar ik ben nog maar 44, dus ik heb nog wel even de tijd (lacht).’ En zo blijkt het Kuifje-tatoeage-avontuur van Boris De Bisschop nog lang niet ten einde.

Ook leuk voor jou?