Rechtszaak Moulinsart – Pascal Somon

door rogerklaassen

door Roger Klaassen (met dank aan Samy Herskowicz)

Pascal Somon is een striptekenaar/illustrator uit Reims, die onder andere tekeningen maakt met daarin figuren uit Kuifje. De tekeningen worden als poster verkocht. Ik heb geen idee of het gaat om grote oplages en grote bedragen. Moulinsart ziet het als een activiteit die inbreuk maakt op het auteursrecht.

Moulinsart staat hier niet alleen in. In 2014 werd Pascal Somon namelijk veroordeeld wegens schending van auteursrecht. Hij werd veroordeeld tot het betalen van een forse boete van 45.000 euro en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden.

In zijn verdediging en na zijn veroordeling hield Somon vol dat het bij zijn tekeningen niet gaat om plagiaat of kopieën, maar om hommages or parodie, waarin hij de personages uit Kuifje in een nieuwe wereld plaatst. Gezien de veroordeling was de rechter het met deze uitleg niet eens: deze hanteerde destijds (kort samengevat) de definitie dat een parodie of pastiche een element van humor en kritiek moest hebben, en dat deze parodist slecht zo veel elementen uit het oorspronkelijke werk mag overnemen als nodig zijn om zijn punt te maken, om verwarring met het oorspronkelijke werk te voorkomen.

Niet alleen hield Somon zijn verdediging vol na zijn veroordeling in 2014, hij ging ook door met het maken van zijn Kuifje-tekeningen. Vorige week kwam de zaak weer voor de rechter. De eis ligt in de lijn van de vorige veroordeling: een boete van 50.000 euro, een schadevergoeding aan de erfgename (Fanny Rodwell) van 15.000 euro en de 6 maanden gevangenisstraf – ofwel de voorwaardelijke gevangenisstraf uit 2014 gerealiseerd.

De uitspraak zal eind mei worden gedaan.

Natuurlijk kennen we allemaal voorbeelden waar Moulinsart actie ondernam tegen auteurs, tekenaars, winkeliers of verenigingen, en waar de sympathie zeker lag bij de onderliggende partij. In dit geval lijkt het mij (pas op: persoonlijke mening) duidelijk dat een tekenaar een business model heeft gemaakt van het overtreden van auteursrecht, en dat Moulinsart dat niet kan laten passeren, zeker niet nadat deze tekenaar zijn praktijken heeft voortgezet na een duidelijke gerechtelijk uitspraak en veroordeling in 2014.

Ook leuk voor jou?