Het Syldavisch in de ledengadget van 2018

door rogerklaassen

door Steven Gielen

Zoals bij alle bijeenkomsten en activiteiten van het HG werden ook de leden die voor de ALV in 2018 naar Noordwijk waren gekomen, voor hun komst beloond met de kans om een unieke gadget te kunnen bemachtigen. Sinds enkele jaren geschiedt dit op basis van de kostprijs. Maar op veiling- en verkoopsites komen deze items wel eens voor een aanzienlijk hogere verzamelwaarde voorbij. Ook dit jaar kunt u weer uitkijken naar een toepasselijke gadget, die exclusief te verkrijgen zal zijn tijdens de ALV en ledendag in Beeld en Geluid te Hilversum, op 16 juni a.s.!

Vorig jaar werd de ALV van het Hergé Genootschap gehouden in de ESA Space Expo en de ledendag stond daarom in het teken van Kuifje en de ruimtevaart, meer specifiek het dubbelalbum met de maanavonturen. De kraampjes stonden prachtig tussen de expo opgesteld en Alex Scholten van de volkssterrenwacht in Bussloo hield een zeer interessante lezing over de wetenschappelijke onderbouwing van Hergé’s meesterwerk. U leest er meer over in het verslag van Jacques van Heemskerk op deze site.

Hoewel wij, Hergé Genoten, enkel kunnen dromen dat wij kunnen tippen aan de grondigheid van Hergé’s werk, wil ik u uitdagen uw gadget van vorig jaar er eens bij te nemen. En was u helaas verhinderd, dan nodig ik u uit onderstaande afbeeldingen te bestuderen. De gadget van 2018 bestond namelijk uit een (replica) van een map die HG-bestuurslid Peter van der Schouw tijdens zijn vakantie ontdekte. De zomer ervoor was hij namelijk op de Balkan geweest, waar grenzen uit verleden en heden nogal eens door elkaar lopen. Tijdens een van zijn wandelingen stuitte hij op een oude, verlaten installatie; een fabriek of een laboratorium. In de kantoren stonden nog oude archiefkasten en in een van de lades trof Peter de betreffende map aan.

Boven in het midden staat een nucleair logo, waarin we de aarde en de maan herkennen, met daaronder een stempel ‘Zekret’. Dat is voor een Nederlandstalige nog herkenbaar: ‘Secret’, ‘Geheim’. Maar laten we inzoomen op de onderkant van deze map.

Rechtsonder staat gedrukt ‘Tesznik, Syldavia Zentrum Dashtere Nuklear, Sbrodj’. We weten nu in ieder geval zeker dat Peter daadwerkelijk het nucleaire onderzoekscentrum Tesznik in Syldavië heeft opgespoord! Maar wat staat er eigenlijk, letterlijk? Links daarnaast staat gestempeld: ‘Putewan Dakoech’. Al helemaal een raadsel.

Eén van de items die Peter, en de leden, in hun map aantroffen is een kaart van het eerste landingsgebied op de maan.

Linksonder wederom het logo en de naam van het instituut, met weer dat ‘Dashtere’…
Duidelijk is te zien dat de geleerden – Baxter, Zonnebloem en Wolff zelf? – zich over deze kaart hebben gebogen. Hun koffiekoppen hebben sporen achtergelaten en ook is er op de kaart geschreven. De krater Hipparchus, waar de maanraket zal gaan landen, is aangegeven met een grote pijl en ook de krater waarnaar de maantank een uitstapje zal gaan maken (Ptolemeus) is al aangemerkt. Bij de pijl naar Hipparchus staat ‘plosh brakah!’ geschreven. Waarschijnlijk Syldavisch voor ‘landingsplek’ of ‘uitvalbasis’ of zoiets? Wie het weet, mag het zeggen.

Maar serieus, wie het weet mag zijn vertalingen, onderbouwd, insturen in een reactie hieronder!
Het zou mij niet verbazen dat onze Belgische leden een voorsprong hebben bij het vinden van een juiste vertaling. Op 8 oktober 2017 wist Jean-Jacques de Gheyndt, tijdens de lezing na zijn rondleiding voor HG-leden door Brussel, ons al te vertellen dat er veel overeenkomsten zijn tussen de Brusselse dialecten en het Syldavisch. Ik wens u veel succes en inspiratie.

Ook leuk voor jou?