Tekenaar opnieuw veroordeeld

door rogerklaassen

door Roger Klaassen (met dank aan Samy Herskowicz)

Een tijdje geleden schreven we al over de rechtzaak van Moulinsart tegen Pascal Somon (klik hier). Gisteren deed de rechtbank in Reims uitspraak.

In 2015 was Pascal Somon al eens veroordeeld wegens schending van het auteursrecht van de erven Hergé (Fanny Rodwell). Somon moest een forse boete betalen van 45.000 euro en kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden opgelegd. Somon ging desondanks door met zijn op Hergé geïnspireerde tekeningen (volgens hemzelf hommages, volgens Moulinsart plagiaat). Vandaar dat Somon is deze nieuwe rechtzaak het risico liep de gavangenis in te moeten.

De uitspraak van de rechter gisteren was dat Somon opnieuw werd veroordeeld. Hij moet opnieuw een flinke schadevergoeding betalen (32.000 euro; uit de berichten die ik las is onduidelijk of hij zowel Moulinsart als Fanny Rodwell 32.000 euro moet betalen, of dat het totaalbedrag op 32.000 euro komt). De tekenaar hoeft niet per direct naar de gevangenis, maar zijn voorwaardelijke gevangenisstraf werd wel verzwaard: bij een nieuwe overtreding hangt hem nu een tien maanden gevangenisstraf boven het hoofd, met een proeftijd van twee jaar.

Kortom: er hoeft geen tekenaar de gevangenis in vanwege op Hergé geënte tekeningen, en dat lijkt ons een goede zaak.

De reactie van Pascal Somon, vertaald vanuit een artikel in Le Monde: ‘Deze keer stop ik, ik ben wel klaar met Kuifje. Ik walg van de hele zaak. Ik voel me net een schooljongen die een pak rammel met een liniaal heeft gehad.’ Maar het bloed kruipt waar het niet kan (en mag) gaan – zodra de figuur Kuifje in 2053 in het publieke domein (het auteursrecht vervalt namelijk 70 jaar na het overlijden van de auteur), is hij er klaar voor, zo vertelt Somon: ‘Dan ben ik 93 jaar en teken ik niet meer. Maar ik laat aan mijn dochter de bestanden na waarvan zij dan weer posters kan laten drukken.’

Ook leuk voor jou?