Veiling in Brussel – 23 juni 2019

door rogerklaassen

door Roger Klaassen (met dank aan Samy Herskowicz)

Op 23 juni aanstaande is er bij Phoenix Auction in Brussel een veiling van strips, met natuurlijk ook een flinke hoeveelheid kavels rond Kuifje. Of het met de komende Brexit te maken heeft weet ik niet, maar de Kuifje-kavels hebben vrijwel allemaal betrekking op ‘De Zwarte Rotsen’.

Alles komt voorbij: beeldjes in lood of kunsthars, allerhande textiel als vloerkleden (of wandkleden), kussens, handdoeken en dekbedhoezen, puzzels, poppen, veel albums waarvan sommige gesigneerd, stickers, dia’s of toverlantaarnfilms, film-cells, tijdschriften en kranten als Le Petit Vingtième, Coeurs Vaillants, O Papagaio en L’Echo Illustré, kleurboeken, spellen…

Er zijn ook originelen te koop, maar helaas geen pagina’s uit het album: een tekening met de Jansens uit een pop-up album uit 1970 en enkele ‘bleus de coloriage’. Er zit ook een mooie tekening bij van Kuifje en Bobbie bij de ruine van de Zwarte Rotsen, maar gezien de geschatte waarde (2500-3000 euro) gaat het hierbij om studio-werk. Een mooie tekening van Bob de Moor van Kuifje en Bobbie die een Schots café binnenkomen wordt zelfs nog lager ingeschat (1000-1200 euro) – ik heb er niet veel verstand van maar dit komt mij over als een koopje. Ook leuk (en nog lager ingeschat) zijn tekeningen van diverse personages uit ‘De Zwarte Rotsen’, bestemd voor een spelletjesboek (zie de afbeelding hierboven – voor zo ver ik kan inschatten zijn alleen de ‘spiegelbeelden’ origineel, de afbeeldingen daarboven opgeplakte kopieën).

Er zijn ook enkele kavels te koop die buiten het thema ‘Zwarte Rotsen’ vallen, waaronder een originele tekening van diverse personages voor een campagne rond de Kuifje-zegels. Gesigneerd door Hergé, dus daar moet je wel wat extra zakgeld voor meenemen (schatting 32.000-35.000 euro). Verder nog een hele stapel kerstkaarten, diverse albums en kavels die alleen te omschrijven zijn als ‘overig’.

Waar & Wanneer?

  • zondag 23 juni 2019
  • vanaf 10 uur ’s ochtends (de Hergé-kavels vanaf 17.00 uur)
  • Kasteleinsplein (Place du Châtelain) 33 in Brussel
  • bekijk de catalogus (Hergé vanaf pagina 143) hier

Ook leuk voor jou?