Ledendag Hergé Genootschap

door rogerklaassen

door Roger Klaassen (met dank aan Luc Turkenburg en Peter van der Schouw)

Afgelopen zondag werd de jaarlijkse ledendag van het Hergé Genootschap gehouden in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. Ondanks de concurrentie van vaderdag kwamen er een kleine 100 leden opdagen.

De leden in de rij voor de ‘gadget’.

Een belangrijk onderdeel van de Ledendag is natuurlijk de Algemene Ledenvergadering. Voorzitter Luc Turkenburg maakte zijn debuut als voorzitter op een ALV (hij is natuurlijk al een hele tijd in functie).

Luc Turkenburg

Luc vertelde dat het Hergé Genootschap weer overeind krabbelt na een lastige en turbulente periode. Zo is de relatie met Moulinsart de afgelopen tijd sterk verbeterd.

Paul Haanappel

Penningmeester Paul Haanappel kon vertellen dat de vereniging uit de rode cijfers is gekropen. Kortom: de vereniging kan weer met vertrouwen naar de toekomst kijken.

Stijn Verbeek (links) en Jacques Heemskerk (rechts)

Twee bestuursleden traden af tijdens de ALV. Stijn Verbeek nam afscheid als secretaris. Zijn juridische kennis is de afgelopen jaren van groot belang geweest voor de vereniging. Jacques Heemskerk nam afscheid als bestuurslid en hoofdredacteur van de website. Hij hield de site de afgelopen twee jaar in de lucht. Na een lange reis rond de wereld kwam hij tot de conclusie dat het zo mooi was geweest. Stijn & Jacques, hartelijk dank voor jullie inzet voor onze vereniging!

Kees Langerak

Waar mensen afscheid nemen, komen er gelukkig ook nieuwe bestuursleden bij – in dit geval Kees Langerak. Hij wordt de nieuwe hoofdredacteur van Duizend Bommen. Helaas staat Kees wat klein op de foto, maar bij een volgende ALV zijn er nieuwe kansen om hem van dichtbij te kunnen zien. We hopen dat er veel ALV’s met Kees zullen volgen!

Gé Bom

Een belangrijk moment was de toekenning van het erelidmaatschap aan Gé Bom. Gé Bom is al jarenlang een grote kracht op de achtergrond: inschrijvingen van nieuwe leden, aanschaffen en verkopen van lastig te krijgen uitgaven (boeken, postzegels, munten, tijdschriften en wat al niet), zijn kraampje op ledendagen, onze digitale nieuwsbrief, tipgever voor de webredactie, enzovoorts enzovoorts. Mensen als Gé zijn van onschatbare waarde voor een vereniging, dus het erelidmaatschap is meer dan verdiend! Gefeliciteerd, Gé!

Steven Gielen (links) en Jan Aarnout Boer (rechts)

Dan was het tijd voor het onofficiële gedeelte. Steven Gielen gaf ’s ochtends al een introductie bij de eerste Kuifje-film, uit 1947: ‘De Krab met de Gulden Scharen’, ’s middags voegde hij daar nog een lezing met talloze filmfragmenten aan toe. Jan Aarnout Boer gaf een lezing over de strip Popokabaka, een voor Nederlandstaligen ontoegankelijke strip van Hergé uit 1928, op een scenario van René Verhaegen. De traditionele Kuifje-Quiz werd gewonnen door Theo Lenssen.

En ten slotte het gadget waarvoor de Hergégenoten in de rij stonden, verzorgd door Steven Gielen en Peter van der Schouw. Zij wisten beslag te leggen op een lading ‘Krab Extra’, rechtstreeks uit het drugslab van Omar Ben Salaad. Wie durft het blikje open te maken?

Ook leuk voor jou?