Nog eens: bier

door rogerklaassen

door Roger Klaassen (met dank aan Samy Herskowicz)

Pas geleden schreef ik hier al over het Deense biermerk Kihoskh, en toen kreeg ik via Samy een tip over een Kuifje-beeld in Chimay. ‘Beeld’ is een groot woord, het gaat om een goedbedoeld knutselwerk om de negentigste verjaardag van Kuifje te vieren: Kuifje, het voorbeeld voor de jeugd van 7 tot 77 jaar, staat er te genieten van een glas Chimay, poserend voor een prachtig opgepoetste ketel.

Het zal misschien te maken hebben met de tropische temperaturen deze dagen, maar ik ging eens kijken of er meer te vertellen is over Kuifje en bier. Ik kwam deze muurschildering tegen in een café in Austin, Texas. Kuifje zelf lijkt nog te twijfelen of hij een slokje zal nemen, maar Bobbie heeft duidelijk dorst.

In Chicago vond ik de brouwerij ‘Librarian Ales’, met hun bier ‘Tintin in the land of Stout’ (10,85%). Dit bier wordt omschreven als ‘A boozy imperial stout with notes of dark chocolate, complex roasted malts, and molasses. Fit for the greatest of Belgian reporters.’

Dan vond ik ook nog twee biermerken die niets met Kuifje te maken lijken te hebben, maar toch de aandacht trokken. Links een met ananas op smaak gebrachte IPA (India Pale Ale) en ‘Tintin Toit’ – met een plaatje dat eerder aan Haddock doet denken dan aan Kuifje. Wordt hier op vindingrijke wijze een aanvaring met Moulinsart omzeild?

En dan terug naar Kuifje. Ik kan me niet voorstellen dat je in hedendaagse kinderboeken nog een (minderjarige?) held ziet met een glas bier, maar in de jaren ’30 en ook bij een re-make in de jaren ’60 was dit kennelijk geen probleem en nam Kuifje een flinke pul tot zich. Proost!

Ook leuk voor jou?