Kuifje in Parijs

door rogerklaassen

door Roger Klaassen (met dank aan Samy Herskowicz)

In de post die ik van Samy kreeg, zat deze keer bovenstaande foto, gemaakt in de Rue des Jeuneurs in Parijs. Ik vind het altijd leuk om Kuifje in het wild tegen te komen, en deze tekeningen vind ik wel erg aandoenlijk. Ik hoop maar dat het echte kindertekeningen zijn, en niet het werk van een volwassen artiest die me op mijn gemoed wil werken.

Intussen kun je in Parijs een aardige Kuifje-wandeling maken. Ik heb een aantal ‘Kuifjes in Parijs’ op een rij gezet. Sommige tekeningen heb ik al een tijdje in een mapje op mijn computer – wie weet zijn ze inmiddels overgeschilderd.

Dit is wel de beroemdste ‘Kuifje in Parijs’, in de Rue de Montorgueil. Volgens mij is deze muurschildering inmiddels een attractie op zich. Een tekening die in verschillende varianten terugkomt op andere plekken, en niet alleen in Parijs.

Bijvoorbeeld deze in de Butte aux Chailles. Het lijkt een liefdevol samenzijn van Kuifje en Haddock, maar zie ik het goed: doet Haddock een poging om Kuifje zijn portemonnee afhandig te maken?

En nog eens dezelfde tekening in de Rue Eugène Atget. Complimenten voor de kleurkeuze voor de schoenen – niet voor niets rose, lijkt me.

Over rose gesproken! Op de muren van Parijs zet Kuifje zijn strijd voor mensenrechten voort. Deze muurschildering vind je in de Rue Barrault.

Dit vind ik niet alleen een leuke tekening, maar ook een geestige foto, met Kuifje die lijkt te schrikken van een voorbijganger. Excacte locatie is niet bekend, maar hij is te vinden in de buurt van het Canal Saint Martin.

Deze tekening lijkt me van dezelfde maker en is te vinden in de Rue Jean Pierre Timbaud.

In de Rue de Tourtille vind je deze tekening. Kuifje heet hier Nina… een raadsel dat vraagt om speurwerk van een vaardige reporter.

Op deze muurschildering in de Rue du Chevalier de la Barre lijkt Bobbie me nogal streng aangelijnd. Kuifje haalt een plastic zakje uit zijn jas om Bobbie’s verse drol op te bergen, zo lijkt mij. Een schildering met een boodschap.

Een aangeplakte en schokkende Kuifje en Bobbie, te vinden in de Rue Marcadet. Deze zal inmiddels wel overgeplakt zijn, maar wie weet zijn er meerdere van deze poster aangeplakt en zijn die nog te vinden.

Kuifje en Haddock in een groepsportret in de Rue des Thermopyles – hmmm… zal toch niet te maken hebben met de Thermozéro? De complotdenker in mij komt naar boven bij deze muurschildering.

Ten slotte nog een aantal ‘Kuifjes in Parijs’ waarvan de locatie niet bekend is. Het zou zelfs kunnen dat ze helemaal niet in Parijs zijn te vinden. Van de muurschildering linksboven heb ik alleen een aanduiding ‘Esso’. De muurschildering rechtsonder heeft veel overeenkomsten met die in de Rue des Thermopyles hierboven.

Voor wie naar Parijs gaat deze zomer: bon voyage!

Ook leuk voor jou?