Kuifje in de pers

door rogerklaassen

door Roger Klaassen (met dank aan Samy Herskowicz)

Kuifje is vrijwel continu in de pers (reporter, wat wil je?), dus we laten hier altijd maar een selectie zien. Deze keer twee Franse tijdschriften die opvallen.

Het eerste is het onvolprezen blad ‘Les Cahier de la BD’ – een aantal keer ter ziele gegaan en weer herrezen, zodat de nummering nu slechts op 8 staat. Op de cover een parodie op zowel Kuifje als een schilderij van Edward Hopper, getekend door een zekere Marabout. Titel (vrij vertaald): ‘Kunnen strips je laten reizen?’ Voor veel Kuifje-liefhebbers een retorische vraag. In het blad ook een ‘parodie’ over het gevoelsleven van Kuifje. Helaas zag ik alleen de cover, dus ik kan jullie er verder niets over vertellen.

Dit is overigens het schilderij dat als basis diende: ‘Compartment C Car’ van Edward Hopper. Geschilderd in 1938 (Kuifje zat destijds in Schotland of Syldavië, vandaar dat hij ontbreekt).

Een ander blad met Kuifje is het blad ‘Europe’, een literair tijdschrift. Wederom complimenten voor de makers van de cover. Het aangekondigde thema: ‘Kuifje in de ogen van schrijvers.’ Ook hier kunnen we niets vertellen over de strekking van het artikel – het blad verschijnt pas eind augustus. Hetgeen ook maar weer eens aantoont hoe dicht onze correspondent Samy Herskowicz boven op het nieuws zit – het is mij ook een raadsel hoe hij het doet!

Ook leuk voor jou?

5 commentaren

Jacques 4 juli 2019 - 12:01

Meer Kuifje/Hopper van Xavier Marabout onder de tab ‘LINKS’ (hier boven) op de HG site. Zie het kopje “Anderen geïnspireerd door Hergé”.

Hans Bijman 4 juli 2019 - 13:57

Je hoeft er geen Frans fanblad voor te lezen, hoor. Een jaar of drie geleden stond er een artikel over exact hetzelfde onderwerp in (het inmiddels betreurde) “Sapristi!”……

rogerklaassen 8 juli 2019 - 11:09

Dag Hans, wie het Kuifje-nieuws een beetje volgt, zal wel vaker een soort déjà vue-gevoel hebben. In deze tak van journalistiek is er continu sprake van recycling. Neemt niet weg natuurlijk dat het artikel in dit blad geheel nieuwe inzichten kan geven! En als er volgend jaar weer een blad verschijnt met een artikel over hetzelfde onderwerp, dan melden we het weer.

Hans Bijman 4 juli 2019 - 13:58

Natuurlijk, dank aan Samy. Maar je hoeft er geen Frans fanblad voor te lezen, hoor. Een jaar of drie geleden stond er een artikel over exact hetzelfde onderwerp in (het inmiddels betreurde) “Sapristi!”……

Hans Bijman 4 juli 2019 - 13:59

Natuurlijk, dank aan Samy. Maar je hoeft er geen Frans fanzine voor te lezen, hoor. Een jaar of 3 geleden stond er een artikel over hetzelfde onderwerp in (het inmiddels betreurde) “Sapristi!”……

Comments are closed.