Iemand was hier eerder!

door rogerklaassen

door Roger Klaassen (met dank aan Samy Herskowicz)

50 Jaar maanlanding – het bleek dat veel cartoonisten hetzelfde idee hadden voor hun tekening.

Dit was de foto die ik al een paar maanden geleden gemaakt had om te plaatsen op onze Facebook-pagina rond de dag van de maanlanding. Bijschrijft: Bijna precies 50 jaar geleden. Neil Armstrong: ‘@#%!!! Het ziet er naar uit dat iemand ons is voor geweest.’

In de post van Samy zat deze aanpassing daarop, van een onbekende maker. Een stukje minder subtiel, maar wel wat beter begrijpelijk voor mensen buiten de kring van hardcore Kuifje-fans.

Deze cartoonist had vrijwel hetzelfde idee, met de astronaut bij de vlag. Leuk weetje: de man op de oorspronkelijke foto is niet Neil Armstrong, maar Buzz Aldrin. Armstrong maakte de bekende foto’s op de maan, de camera van Aldrin weigerde dienst. Boze tongen beweren dat Aldrin expres geen foto’s maakte van Armstrong, omdat hij jaloers zou zijn geweest op de ‘eerste man’.

En nog een variatie op hetzelfde idee. Vertalen is eigenlijk niet nodig, maar toch: ‘Vijftig jaar geleden’ en de astronaut zegt ‘Houston, wij zijn niet de eersten.’

Een cartoon met een afwijkend idee van Griffe, met een knipoog naar de complotdenkers die beweren dat de maanlanding nooit heeft plaatsgevonden. Titel: Belgisch complotdenken. De bejaarde Kuifje zegt: ‘Neil Armstrong, mijn reet! Wij zijn het die het eerst op de maan liepen! Klote-Yankees!’ Leuk detail: de enigszins mottige opgezette Bobbie – de 50 jaar zijn niet onopgemerkt voorbij gegaan aan onze helden.

Ook leuk voor jou?