‘Originele kopie’ te koop

door rogerklaassen

door Roger Klaassen (met dank aan Samy Herskowicz)

Op 18 september veilt veilinghuis Piasa een origineel van Hergé. Opmerkelijk genoeg is het de enige strip-kavel in een veiling van moderne kunst en design. Het gaat om een aantal stroken van ‘De Geheimzinnige Ster’.

In de begeleidende tekst in de catalogus vertelt Marcel Wilmet over een mij onbekend aspect van Hergé’s oeuvre.

Zoals we allemaal weten, werkte Hergé van de jaren 1940 zijn oude zwartwit-albums om naar de bekende kleurenedities met 62 pagina’s. Een mega-klus, en dat terwijl Hergé tegelijkertijd werkte aan nieuwe verhalen.

Sommige van zijn oude verhalen werden volledig hertekend (zoals Afrika, Amerika, Sigaren), andere werden op basis van de oorspronkelijke tekeningen bewerkt. Ik heb altijd gedacht dat Hergé voor deze klus die oorspronkelijke tekeningen verknipte, herschikte en achtergronden aanvulde. Uit het artikel van Wilmet blijkt echter dat Hergé sommige tekeningen kopieerde, zodat hij de originelen eventueel kon gebruiken bij nieuwe publicaties in kranten. Op een lichttafel trok Hergé zijn eigen tekeningen nauwkeurig over, en daarna ging hij ‘knippen en plakken’.

De pagina die bij Piasa geveild gaat worden is één van die door Hergé gemaakte kopieën: drie stroken, zoals gepubliceerd in de krant, op één vel papier.

Door verzamelaars zijn deze ‘door Hergé gemaakte kopieën’ altijd met argwaan bekeken, ook al omdat er later in zijn Studio natuurlijk ‘kopieën’ zijn getekend van plaatjes uit de albums.

Wetenschappelijk onderzoek door de Studios Hergé heeft aangetoond dat de tekeningen uit de periode 1942-43 stammen, en dat ze dus door Hergé zelf gemaakt zijn. ‘Originele kopieën’ dus. Het artikel laat echter een heel klein beetje ruimte bestaan voor een onwaarschijnlijke ‘onbekende spookmedewerker’ van Hergé.

Kortom: een interessante kavel. We zullen zien of een eventuele koper de platen ziet als een ‘originele kopie door Hergé’ of als gewoon ‘een kopie’.

Ook leuk voor jou?