Raket moet weg!

door rogerklaassen

door Roger Klaassen (met dank aan Samy Herskowicz)

De Belgische krant ‘De Morgen’ meldt nieuws in de categorie ‘daar gaan we weer’. Het Belgisch Centrum voor het Beeldverhaal (ofwel: het Brusselse Stripmuseum) bestaat dit jaar 30 jaar – dit is een jaar van ronde getallen! Om dat te vieren, en om een grote tentoonstelling van de Franse tekenaar Emmanuel Lepage aan te kondigen, werd Lepage gevraagd een poster te tekenen. Zie de poster hieronder.

Op de poster enkele vliegende vrienden uit (meer dan) 30 jaar stripgeschiedenis: de Zwaardvis uit Blake en Mortimer, de vliegende vogel/dino van Moebius, een ruimteschip uit Ravian… en de raket uit Kuifje.

Moulinsart tekende protest aan tegen de aanwezigheid van de raket. Het Brusselse museum had er begrip voor, ook omdat volgens communicatie-directeur Willem Degraeve gedreigd werd met een rechtszaak. Het museum verwijderde de poster en Lepage werkt aan een aangepaste versie.

Mijn idee (let op: speculatie) is dat het met name gaat om de manier waarop de raket in beeld is gebracht. Hij lijkt als een ballistische raket op weg om op het schip te storten. Ik vermoed dat een raket richting maan een andere uitwerking gehad zou hebben op de beoordeling (of veroordeling) door Moulinsart.

Ik ben bang dat wat blijft hangen van dit bericht de lange tenen en het dreigen met juridische stappen door Moulinsart zal zijn. Wat dat betreft heeft men daar een talent voor het krijgen van negatieve publiciteit.

Aanvulling: de nieuwe affiche

Kort na het plaatsen van dit bericht vonden we de aangepaste affiche. Hier is-ie.

Ook leuk voor jou?