Akureyri

door rogerklaassen

door Roger Klaassen (met dank aan Samy Herskowicz)

Ik moet dringend mijn Kuifjes weer eens herlezen, want de naam Akureyri deed bij mij geen belletje rinkelen. In mijn mail zat een bericht van de ‘Iceland Monitor’ over plannen voor een Kuifje-beeld in de haven van deze IJslandse stad.

Maar Kuifje bezocht deze plek wel degelijk – in de zoektocht naar De Geheimzinnige Ster legt de Aurora aan in Akureyri om er te tanken. Zoals jullie weten wordt de toevoer van olie echter tegengehouden om de Peary-expeditie een voorsprong te geven. Dankzij de ontmoeting van de twee vrienden Haddock en Chester wordt hier een stokje voor gestoken en kan de Aurora gewoon vertrekken, met een volle tank. Met andere woorden: een plek waar nogal wat is gebeurd!

De baas van het tourismebureau van Akureyri, met de voor velen van ons raadselachtige naam Þórgnýr Dýrfjörð, wil nu dus een Kuifje-standbeeld in de haven.

Kennelijk zijn er al wat verzoeken om toestemming gedaan aan de erven Hergé, zonder succes. Maar nu is men hoopvol voor een positieve reactie uit Brussel – het hangt volgens Dýrfjörð af van het uiterlijk en de kosten van het beeld.

We blijven dit volgen!

Ook leuk voor jou?