Nieuw boek van Benoît Peeters

door rogerklaassen

door Roger Klaassen

Van alle Kuifje-experts en Hergé-deskundigen is Benoît Peeters wel mijn favoriet. Hij houdt zich aan de biografische feiten, maar geeft daar ook zijn eigen interpretatie aan. Hij blijft ook altijd dicht op het werk van Hergé zelf. Zijn biografie ‘Hergé, zoon van Kuifje’ is volgens mij dan ook de beste biografie die er beschikbaar is.

Peeters heeft nu een aantal presentaties (‘conférences’ worden ze in het Frans genoemd) gebundeld in ‘Dans les coulisses des aventures de Tintin’ (te vertalen als ‘Achter de schermen van de Avonturen van Kuifje’).

Heel in het kort de visie van Peeters op Hergé en Kuifje. Hergé werd geboren en grootgebracht in een conservatief, bekrompen milieu. In de eerste Kuifjes is dat ook duidelijk te zien. Maar gaandeweg dwong Kuifje (en de reacties van het publiek) hem om zich open te stellen – de ontmoeting met Tchang is hier essentieel. Uiteindelijk leidt de ontwikkeling en groei van Hergé tot het oeuvre, dat zo open is naar de wereld om ons heen en dat mede daardoor een wereldwijd fenomeen is geworden. Hergé en Kuifje zijn niet los van elkaar te beschouwen: in de Kuifje-strip stopte en verwerkte Hergé zijn nieuwsgierigheid, zijn angsten, zijn dromen en zijn houding ten opzichte van de actualiteit.

Ik heb het boek nog niet gelezen, maar ik verwacht dat Peeters is in dit boek zijn these over Hergé en Kuifje in een aantal stukken zal onderbouwen en illustreren.

Het boek is gericht op jonge lezers. Het is aan de dunne kant (104 pagina’s), maar dat hoeft geen bezwaar te zijn: hoe korter, hoe kernachtiger de schrijver zijn idee moet formuleren.

Ook leuk voor jou?