Joost Swarte

door rogerklaassen

door Roger Klaassen (met dank aan Jacques Heemskerk)

Voor liefhebbers van de Klare Lijn is de overzichtstentoonstelling ‘Joost Swarte Overal’ in de Kunsthal een aanrader. De tentoonstelling opende afgelopen zaterdag en loopt tot en met 19 januari 2020.

Joost Swarte is dit jaar 50 jaar aan het werk als illustrator, ontwerper en architect. Onder Hergé-genoten is hij natuurlijk bekend als klare-lijn-tekenaar, als uitvinder van de term ‘Klare Lijn’, als ontwerper van de tentoonstelling in het Hergé Museum en als mede-organisator van de Haarlemse Stripdagen – en dan vergeet ik vast nog wel wat.

De titel van de tentoonstelling ‘Joost Swarte Overal’ is gekozen omdat vrijwel iedereen het werk van Swarte wel eens onder ogen is gekomen: hij maakte strips en illustraties, ontwierp postzegels, gebouwen, platenhoezen, en gebruiksvoorwerpen als een bril of bewegwijzering. Kenmerkend voor zowel zijn tekeningen als zijn ontwerpen zijn de helderheid, de speelsheid en de (onderkoelde) humor.

In de tentoonstelling zien we een selectie uit het omvangrijke oeuvre van Joost Swarte. Van een aantal tekeningen en ontwerpen is het hele maakproces te volgen, vanaf de eerste schetsen tot het uiteindelijke werk. Het is mooi om te zien dat Swartes heldere, strakke tekeningen het eindproduct zijn van noeste arbeid: een bewijs te meer voor de stelling dat het veel moeite kost om iets er vanzelfsprekend en eenvoudig uit te laten zien.

Kleurwedstrijd

Wie wil, kan meedoen aan een kleurwedstrijd ter gelegenheid van de tentoonstelling. Joost Swarte tekende de cover voor het kunstblad ‘See all this’ – het is aan de creatieve liefhebber om de tekening van kleur te voorzien.

Meer informatie – over de tentoonstelling en over de kleurwedstrijd – kun je vinden op de site van de Kunsthal.

Ook leuk voor jou?