Boek zonder Kuifje

door rogerklaassen

door Roger Klaassen (met dank aan Samy Herskowicz)

De cover en de titel van dit boek doen anders vermoeden, maar dit boek gaat niet over Kuifje – een Magritte-achtige situatie (jullie weten wel: Ceci n’est pas une pipe).

Het boek van Rik Pinxten (emeritus hoogleraar antropologie en studie van religies) gaat over iets heel anders: over de noodzakelijke veranderingen voor een ‘zinvolle toekomst van mensheid en aarde’. Het boek is een pleidooi voor een mentaliteitsverandering, een ‘dekolonisering van de geest’. Hiermee bedoelt Pinxten dat we de ‘superieure’ traditionele, Westerse waarden wel eens wat mogen relativeren, en ook naar andere inzichten mogen luisteren. Dat we ons wat bescheidener mogen opstellen, want met die Westerse waarden hebben we de planeet op de rand van de afgrond gebracht.

De figuur van Kuifje met zijn tropenhelm is, volgens Pinxten, de belichaming van die traditionele, Westerse houding. En deze Kuifje moet dus volwassen worden, luisteren naar anderen en zich bescheidener opstellen.

Kortom (en nogmaals): het is geen boek over Kuifje, maar om veel andere redenen de moeite waard, lijkt me.

Ook leuk voor jou?