Hergé Genootschap Jubileumdag

door rogerklaassen

door Roger Klaassen – met foto’s van Louis Versteeg

Afgelopen zaterdag vierde het Hergé Genootschap zijn 20-jarige jubileum met een Symposium in De Poorterij in Zaltbommel.

In de aula van het theater waren enkele stands ingericht met Kuifje-artikelen: boeken en tijdschriften, veilingcatalogi, speldjes, beeldjes, stickers en posters – voor elk wat wils. Onze oud-voorzitter Leo Timmers was één van de verkopers, en hij komt er achter dat het eenvoudiger is een verzameling te laten groeien dan hem weer stukje bij beetje kwijt te raken. De bakker van de Poorterij had zich ook laten inspireren door Kuifje, en zich niet laten afschrikken door de lange arm van Moulinsart.

Luc Turkenburg aan het woord.

In de zaal van het theater werden de Genoten welkom geheten door voorzitter Luc Turkenburg. Luc keek kort terug op de afgelopen twintig jaar, lustrum voor lustrum. Het veelbewogen derde lustrum met claims en rechtzaken heeft wat sporen nagelaten in het ledenbestand, maar aan het eind van het vierde lustrum lijkt het tij te keren en kan de vereniging weer met vertrouwen naar de toekomst kijken.

Daarna konden we luisteren naar drie interessante lezingen, elk met een heel eigen invalshoek.

Thomas Verbogt vertelde een heel persoonlijk verhaal. Over zijn eerste Kuifje-album (De Sigaren van de Farao), over hoe hij via Kuifje de wereld rond kon reizen vanuit zijn kamer. De spanning van het krijgen van een nieuw Kuifje-album, dat hij niet durfde open te slaan zodat hij alle verwachtingen en zelfbedachte verhalen nog even kon laten bestaan. Belangrijkste rode lijn in zijn verhaal: Kuifje biedt hem al zijn hele leven troost. Op verschillende plekken in huis heeft hij exemplaren van ‘Kuifje in Tibet’ liggen, zodat hij het in zware tijden altijd bij de hand heeft om de dagelijkse zorgen achter zich te laten door naar het dak van de wereld af te reizen. En o ja: mocht je ooit in Lhasa in Tibet komen en daar een Kuifje-album kunnen kopen, dan heb je dat te danken aan Thomas Verbogt.

In de tweede lezing daalden we af in de psyche van Hergé. Jean Marc van Tol (bekend van ‘Fokke en Sukke’ en tegenwoordig ook actief als schrijver van historische romans) vergeleek grootheden uit de stripwereld met elkaar: Walt Disney, Marten Toonder, Willy Vandersteen en Hergé. Hun biografieën vertonen opmerkelijke overeenkomsten, die gevolgen hebben gehad voor hun psychologische toestand, die deels hun genie en gedrevenheid verklaren, en misschien ook wel hun succes. Het navertellen van de diagnose door Van Tol voert hier te ver, maar onder andere zware omstandigheden in hun jeugd (oorlog, crisis), vreemde moeders en afwezige vaders – dit alles leidde ertoe dat deze mannen altijd jongens zijn gebleven, zichzelf en de wereld troostend door het vertellen van hun verhalen. Daarmee sloot het verhaal van Jean Marc van Tol opmerkelijk aan bij het verhaal van Thomas Verbogt.

Links: Thomas Verbogt over zijn eerste Kuifje – Midden: Jean Marc van Tol legde striptekenaars op de divan, en daar werd ook na het ‘fin’ nog wel even over nagepraat – Rechts: helaas hebben we maar een klein fotootje (door Peter van der Schouw) van Joost Pollman, waarschijnlijk waren de fotografen ook afgeleid door de dia-show.

Joost Pollman, ten slotte, tapte uit een heel ander vaatje in zijn presentatie over de vele verschijningsvormen van Kuifje in andere kunstvormen en populaire (sub)cultuur. Hier was van een troostende Kuifje niet altijd sprake: we zagen Kuifje onder andere als seksbeluste jongeling, verslaafd aan drank en drugs. In veel geparodieerde omslagen, vaak gebruikt om commentaar te geven op een nieuwsgebeurtenis, trad Kuifje dan wel op als troostende helpende hand – bijvoorbeeld als hij als hulpverlener in het Middenoosten wordt afgebeeld. Met alle cartoons, kunstwerken, parodieën en hommages die hij liet zien, toonde Joost Pollman overtuigend aan hoe de figuur van Kuifje zijn 24 albums is ontstegen en is uitgegroeid tot een wereldwijd icoon.

Hergégenoten in de rij voor het het speciale Jubileum-gadget.

De dag werd afgesloten met de presentatie van het speciale jubileum-gadget, een hapje en een drankje.

Op naar de 25 jaar!

Ook leuk voor jou?