Aardrijkskunde met Kuifje

door rogerklaassen

door Roger Klaassen (met dank aan Samy Herskowicz)

In het Spaanse taalgebied wordt behoorlijk veel gepubliceerd over Kuifje. Dit is een boek dat in november zal gaan verschijnen: ‘Geografías y Paisajes’ (Geografie & Landschappen), geschreven door Eduardo Martínez de Pisón, emeritus hoogleraar Aardijkskunde aan de Universiteit van Madrid.

Ik had Google Translate nodig om de Spaanse beschrijving door de uitgever te kunnen lezen. Ik kan jullie in elk geval vertellen dat het de ontwikkelaars van kunstmatige intelligentie nog werk voor de boeg hebben… dit is wat ik er van kon maken.

Hergé creëerde de planeet Kuifje, een denkbeeldige wereld, maar wel gebaseerd op de werkelijkheid. De wereld waarin Kuifje rondstapt is gekleurd door de tijd waarin Hergé zijn verhalen schreef. Het is bijvoorbeeld een erg eurocentrisch wereldbeeld. Maar hoe dan ook, die denkbeeldige wereld heeft de tand des tijds doorstaan en is een soort van ‘archetypische wereld’ geworden – en die wil Martínez de Pisón aan een onderzoek onderwerpen. Hij zal laten zien dat de verschillende landen en landschappen, verzonnen of niet, duidelijke kenmerken hebben die ze aanwijsbaar maken op de wereldkaart – Hergé tekende een ware atlas bij elkaar van de aarde en… van haar satelliet, de maan.

Voor zo ver ik het begrepen heb, beschouwt de auteur de wereld van Kuifje vanuit wetenschappelijk hoek. Het is altijd moeilijk in te schatten of dit boek ons veel nieuws zal brengen; er is natuurlijk al een boekenkast volgeschreven over dit onderwerp. Laten we in elk geval hopen dat dit boek interessant genoeg zal zijn voor een vertaling in een taal die wat meer Hergégenoten kunnen lezen.

Ook leuk voor jou?