Veiling in Parijs

door rogerklaassen

door Roger Klaassen (met dank aan Samy Herskowicz)

Er is binnenkort weer eens een veiling met Hergé-kavels: op 23 november veilt Artcurial in Parijs een flinke stapel stripkavels. Wat mij telkens weer opvalt: wat financiële waarde betreft komt er vrijwel geen enkele striptekenaar in de buurt van Hergé. Een ronduit klungelig getekende Kuifje met handtekening van Hergé wordt op dezelfde waarde geschat als een aantal mooie, verzorgde tekeningen van Moebius – ik weet wel welke ik aan de muur zou willen hangen. De enige tekenaar die met zijn richtprijzen enigszins in het spoor blijft van Hergé in deze veiling is Hugo Pratt.

In het Hergé-gedeelte van de catalogus: een aantal bijzondere albums, de inmiddels bekende ‘echte kopieën’ van De Geheimzinnige Ster’, enkele zeefdrukken of litho’s en een aantal originelen (eerlijk gezegd: niet zo interessante originelen). Ik heb twee stukken uit de catalogus gepikt die de moeite waard zijn.

Het eerste is een exemplaar van een serie litho’s uit 1979 – nummer 20 van 25. De litho’s werden destijds aan de winnaars van een golftoernooi in Waterloo gegeven. Ik denk dat het één van de allerlaatste voltooide tekeningen van Hergé is. De zeldzaamheid is terug te zien in de geschatte waarde: 20-25.000 euro.

Nog zeldzamer (slechts 6 exemplaren) is deze voorstudie van Nat Neujean van het beroemde Kufije-beeld uit het Parc Wolvendael. Deze studie is 72 cm hoog (het uiteindelijke beeld is 180 cm), werd in 1975 gegoten in Milaan. Ik heb het altijd een heel aardig beeld gevonden – misschien wel omdat Kuifje net wat afwijkt van de Kuifjes uit de albums. In dit beeld is hij wat ondeugender. Helaas schiet mijn spaarrekening te kort om in de buurt te komen van de geschatte waarde van 50-60.000 euro. Maar als jullie me willen verrassen met Sinterklaas of Kerst: ga je gang!

De catalogus is hier te bekijken.


Alle afbeeldingen zijn afkomstig uit de veilingcatalogus van Artcurial.

Ook leuk voor jou?