Fusie in de stripwereld

door rogerklaassen

door Roger Klaassen (met dank aan Theo Lenssen en Jacques Heemskerk)

Economisch nieuws uit de stripwereld. Ballon Media en Standaard Uitgeverij gaan samenwerken in een joint venture of een fusie (de berichten reppen van beide termen – ik ben bedrijfskundig onvoldoende onderlegd om te weten of het verschil relevant is).

Daarmee ontstaat de grootste uitgever van Vlaanderen en grootste Nederlandstalige stripuitgever, bij ons vooral bekend van de strips uit de Vandersteen-stal. De naam wordt (of blijft, hoe je het bekijkt) Standaard Uitgeverij.

Wat heeft dit nu te maken met Hergé? Wel: Ballon Media is (en blijft in de nieuwe uitgeverij) vertegenwoordiger en distributeur voor verschillende Franstalige stripuitgevers, zoals Dargaud, Dupuis, Le Lombard… en Casterman. het betekent dat bijna alle grote striphelden onder één dak gaan wonen: Kuifje, Lucky Luke, Suske en Wiske, Jommeke, Guust, Robbedoes, Blake & Mortimer, Thorgal, enzovoorts enzovoorts… één kleine stripheld blijft dapper weerstand bieden, drie keer raden wie.

Ook leuk voor jou?