Gezocht: hele specifieke versies van Kuifje in Tibet en De 7 Kristallen Bollen!

door Louis Versteeg

door Louis Versteeg

Het gebeurt niet vaak dat de web redactie een verzoek binnen krijgt voor het plaatsen van een oproep over Hergé ’s werk. Toch zeker niet van een Kuifje deskundige zoals onze voorzitter Luc Turkenburg die regelmatig zeer goed onderzochte handelingen schrijft voor onze Duizend Bommen!

Nu is het echter zover; Luc heeft bij zijn onderzoek voor een volgend artikel de hulp van u nodig! En het gaat om zeer specifieke informatie.

Als eerste wil hij graag iets weten over een bepaalde passage uit het Kuifje album “Kuifje in Tibet”. Maar dan heel specifiek uit de albums die tussen 1970 en 1976 verschenen zijn. Want die heeft hij niet in zijn bezit, en hij kent ook niemand die ze heeft.

Het is niet zo eenvoudig om de exacte leeftijd van een Kuifje album vast te stellen. Een hele grove 3-deling die toegepast kan worden is de volgende: voor 1970 hadden de albums een zgn. linnen rug en was het woord Casterman op de voorzijde in dunne letters gedrukt. Zoals op de afbeelding hierboven.
Vanaf 1970 hadden de albums een papieren rug met de titel op de rug gedrukt. Het woord Casterman op de voorzijde is nog steeds in dunne letters gedrukt. Vanaf 1986 wordt het woord Casterman op de voorzijde in vette letters gedrukt. Zoals op de afbeelding hieronder.

Dus voor het specifieke smalle zoekgebied 1970 – 1976 is Luc op zoek naar informatie uit albums met een papieren rug, met de titel op de rug gedrukt, en het woord Casterman op de voorzijde in dunne letters gedrukt.

Een extra aanwijzing is de vermelding van het de verschenen albums op de rug van de gezochte albums. In 1973 verscheen het avontuur “Kuifje en het Haaienmeer” in albumvorm. Deze titel zal dus vanaf dit jaar op de achterzijde vermeld staan. Hetzelfde geld voor “Kuifje en de Picaro’s”. Dit avontuur verschijnt in 1976 in albumvorm, deze titel zal dus vanaf dit jaar op de achterzijde vermeld staan.

Vervolgens is Luc op zoek naar een bepaalde passage uit het Kuifje album “De 7 Kristallen Bollen”. Hier is de gezochte periode wat breder: albums die tussen 1965 en 1985 verschenen zijn.

Om de gezochte albums te dateren kan als eerste een splitsing toegepast worden met behulp van hetgeen hierboven beschreven staat; albums voor 1970 hadden een linnen rug, albums vanaf 1970 albums hebben een papieren rug met de titel op de rug gedrukt. In beide gevallen is Casterman nog in dunne letters op de voorzijde gedrukt.

Ook hier kan de vermelding van bepaalde titels op de achterzijde een extra aanwijzing zijn. In 1968 verscheen het avontuur “Vlucht 714” in albumvorm. En net zoals hierboven beschreven verscheen in 1973 “Kuifje en het Haaienmeer” en in 1976 “Kuifje en de Picaro’s”.

Heeft u een van deze gezochte albums in uw bezit en wilt u Luc helpen, dan zou het heel fijn zijn indien u contact zou willen opnemen met hem via het e-mailadres voorzitter@hergegenootschap.nl. Hij kan u dan precies uitleggen in welk gedeelte van het album hij geïnteresseerd is.

Groet, en blijf gezond!

Ook leuk voor jou?