Kuifje in Velden

door Louis Versteeg

Sjakie deelt zijn leven met Kuifje

Door Pieter Duijf
verschenen op 21 april 2020 in De Limburger

Sjakie deelt zijn leven met Kuifje

Veldenaar Sjakie Theelen heeft zijn hele woning ingericht als een Kuifje-museum. Foto Lé Giesen.

Op het eerste oog lijkt het een doodgewoon rijtjeshuis in de bebouwde kom van Velden, maar achter de voordeur huist een heus museum, dat is volgestouwd met boeken en andere bijzondere attributen over stripheld Kuifje. We maken kennis met de bewoner, Sjakie Theelen.

Toen het ergens halverwege de jaren zeventig kermis was in het dorp, liep de nu 55-jarige Sjakie niet naar de ‘botsauto’s’, maar stapte met zijn zondagsgeld regelrecht door naar het ieniemieniewarenhuis van Dora. Aan het assortiment van het winkeltje kon toentertijd V&D een puntje zuigen. Dora had gewoon alles, zo ook het album ‘De Zonnetempel’ van Hergé. Hergé (pseudoniem van Georges Prosper Remi, 1907-1983) was de bedenker van het personage van de jonge reporter Kuifje. Sjakie was meteen verkocht. Zijn verzamelwoede duurt tot op heden onverminderd voort. Natuurlijk heeft hij alle 24 Nederlandstalige albums over zijn idool. Zijn collectie omvat inmiddels iets van 30 talen, waaronder eentje in het Corsicaans, opgeduikeld tijdens een van zijn vele buitenlandse reizen. Zo ontdekte Sjakie in Parijs in Rue Saint-Jacques nabij de Notre-Dame een uitgebreide Tintin Store. Voor vrijgezel Sjakie is het een soort snoepwinkel.

Ik weet niet eens wat ik allemaal heb.

De museale collectie bestaat niet alleen uit (bibliofiele) boeken. Talloze posters, poppetjes, telefoonkaarten, munten, stickers en andere attributen hebben van zijn huis een waarachtige bezienswaardigheid gemaakt. Verzin het en Sjakie heeft het wel in huis. Alle kamers puilen uit. Om zoveel mogelijk te kunnen tentoonstellen is Sjakie er 16 jaar geleden zelfs groter voor gaan wonen. Zelfs de zolder staat vol. “Ik weet niet eens wat ik allemaal heb.”

Pronkstukken zijn de bijna manshoge modellen van kunsthars van Kuifje zelf in pofbroek en diens onafscheidelijke hondje Bobby en ook kapitein Haddock komt in Velden bijkans tot leven.

Nieuwe hebbedingetjes komt hij vooral op het internet tegen. “Op rommelmarkten, in antiquariaten en in tweedehandswinkeltjes kom ik weinig meer tegen. Ik zie mijn hobby als een investering. De verzameling wordt steeds meer waard, al vind ik soms de prijzen die ze ervoor durven te vragen te hoog. Zo ben ik ooit een keer of vijf naar Essen gereisd voor een schaakspel. Mijn vakantiegeld ging er uiteindelijk aan op.”

Dan komt er een hardlopende Kuifje bovenop mijn kist.

Sjakie slaapt zelfs onder een dekbed van Tintin in een decor van, jawel, Kuifje-behang. De uitvaart van vrijgezel Sjakie staat ook al vast. “Dan komt er een hardlopende Kuifje bovenop mijn kist. Die gaat mee de oven in…”


Noot van de redactie: Sjakie is al bijna 20 jaar lid van onze vereniging!

Klik hier voor een weergave van de originele pagina

Ook leuk voor jou?