HG website & auteursrecht…

door rogerklaassen

door Roger Klaassen

Beste Hergé-genoten,

Zoals jullie al hebben gemerkt, zijn er op onze website een flinke tijd geen nieuwe berichten verschenen. De oorzaak: onzekerheden over auteursrechten. Ik zal het proberen uit te leggen.

Laat ik beginnen met te zeggen dat het niet gaat om auteursrechten rond afbeeldingen van Hergé, waar Moulinsart de rechten van beheert.

Nee, het gaat om het gebruik van foto’s. Op mijn eigen website heb ik al sinds 2007 een blog met korte nieuwsberichten, de meeste over mijn werk als illustrator, maar soms ook over hobbies (in een deftig woord: personal interest). Eén van die hobbies is wielrennen, en in één van mijn berichtjes daarover schreef ik over Tom Boonen, die net zijn derde Ronde van Vlaanderen had gewonnen – we schrijven 2012. Bij het bericht plaatste ik een foto die ik van internet had geplukt. In november 2019 kreeg ik hiervoor een fikse factuur – denk aan een bedrag van een paar honderd euro – voor het zeven jaar lang publiceren van die ene foto (uiteindelijk werd het bedrag bijna gehalveerd na bezwaren van mijn kant, maar even goed was het nog steeds een paar honderd euro).

Hoe kan iemand nu die ene foto in een oude berichtje in een achteraf-hoekje van het internet vinden, zeven jaar na dato? Dat kan omdat er bedrijven zijn die de hele foto-database van fotografen en persbureau’s automatisch napluizen op het internet – zie het als een soort zoekmachine, zoals Google Image Search. Als je er op gaat zoeken op internet (zoals ik natuurlijk deed) blijken er al verschillende nietsvermoedende bloggers flinke facturen te hebben moeten voldoen.

Nu gebruiken wij op onze website, en met name in onze ‘nieuwsberichten’ heel veel foto’s, die we van internet halen of door jullie opgestuurd krijgen. Vaak is zo’n foto zelfs directe aanleiding om een nieuwsbericht te plaatsen. Het Hergé Genootschap loopt dus behoorlijke risico’s op een gepeperde rekening.

De afgelopen maanden hebben we gebruikt om grondig juridisch advies in te winnen om duidelijkheid te krijgen in wat we wel of niet kunnen doen. De uitkomst: we moeten heel voorzichtig doen…

Louis Versteegh is al met enige berichten begonnen, ik ga binnenkort ook weer aan de slag. Een hoop werk gaan we ook hebben aan onze oude berichten: deze moeten we één voor één nalopen en indien nodig de afbeeldingen verwijderen. Soms blijft er van een bericht dan niets substantieels meer over, in zo’n geval zal het hele bericht worden verwijderd. We proberen natuurlijk zo veel mogelijk te behouden.

Ook leuk voor jou?