Kuifje in India

door rogerklaassen

door Roger Klaassen (met dank aan Samy Herskowicz)

Zoals jullie weten, is Samy Herskowicz een Kufije-speurder uit de eredivisie. Meerdere malen per week stuurt hij ons allerlei Kuifje-nieuwtjes. In de mail van Samy stond deze keer een link naar een Indiase nieuws-site.

Nu is mijn Bengaals niet optimaal, maar gelukkig hebben we Google Translate. De grote lijn van het artikel is dat de auteur ontroerd is door ‘Kuifje in Tibet’ (bedenk dat Kufije daar New Delhi aandoet), en dat hij de geboortedag van Hergé ongemerkt voorbij had laten gaan (onder ander door een verwoestende cycloon die huishield in het noorden van India en Bangladesh, dus het is hem vergeven).

Nu is dat niet meteen een aanleiding voor een berichtje op onze site, maar mijn aandacht werd getrokken door een klein zinnetje over ene Satyajit Ray. Deze man hield ook van Kuifje, maar hij wordt zonder enige introductie genoemd, en dat kan niet anders betekenen dat we het over een Indiase beroemdheid hebben.

En dat is ook zo. Satyajit Ray (1921-1992) was een regisseur, schrijver en illustrator. Hij wordt op wikipedia zelfs één van de grootste filmmakers van de twintigste eeuw genoemd. Onder andere schreef hij een serie detective-romans over Feluda (hij verfilmde er ook een paar), een privé-detective. De verhalen over deze detective worden verteld door zijn neef en assistent Tapesh.

Deze Tapesh blijkt een enorme Kuifje-fan, en veel Feluda-verhalen hebben verwijzingen naar Kuifje. In één van de boeken (Kailashe Kelenkari – vertaald als ‘A killer in Kailash’ of ‘Kailash Killer’, deel 8 uit de Feluda-serie) tref je hem aan terwijl hij geniet van ‘Kuifje in Tibet’. Het verhaal gaat over een uit een tempel gestolen beeld dat wordt gekocht door een Amerikaan – die omkomt bij een vliegtuigongeluk.

De volledige serie Feluda-verhalen is in het Engels te koop in twee omnibussen uitgegeven door Penguin. Deel 1 daarvan bevat zeven verhalen, waaronder ‘Kailash Killer’, het verhaal waarin ‘Kuifje in Tibet’ voorkomt.

Kortom: welke Hergégenoot neemt de handschoen op, leest zich door het oeuvre van Satyajit Ray en laat ons weten of een eventuele aanschaf de moeite waard is?

Ook leuk voor jou?