Museum of Comic Art

door rogerklaassen

door Roger Klaassen (met dank aan Jacques Heemskerk)

Nederland krijgt weer een stripmuseum! Nadat de musea in Groningen en Rotterdam de deuren moesten sluiten, wordt er nu een nieuw museum ingericht in Noordwijk aan Zee. Het zal in het voorjaar van 2021 worden geopend.

Een initiatief dat wij van harte toejuichen – of er nu veel of weinig Kuifje te zien zal zijn. Het museum is op zoek naar vrienden (donateurs) en vrijwilligers – we citeren hieronder uit de eerste nieuwsbrief van het Museum of Comic Art.

WIJ ZIJN ER KLAAR VOOR! JIJ OOK?

Hallo, stripliefhebber. Dit is de eerste nieuwsbrief van het nieuwe stripmuseum, het Museum of Comic Art in Noordwijk. De eerste tentoonstelling staat gepland voor het voorjaar van 2021. Maar voor het zover is, is er nog een hoop te vertellen en zelfs te bezichtigen…

Negende Kunst

Het MoCA is een kleinschalig, hoogwaardig, stripmuseum in Noordwijk. Het is opgericht door een groep strip-kenners en liefhebbers, die zich hebben verenigd in een stichting. De thematische tentoonstellingen zijn in eerste instantie opgebouwd rondom de unieke verzameling van Arie Korbee, verzamelaar van originele striptekeningen uit de hele wereld. En niet geheel toevallig ook de architect van het prachtige pand. Daar vind je de komende jaren het beste dat de Negende Kunst te bieden heeft, van Winsor McCay en Milton Caniff, via Hans G. Kresse en André Franquin tot Martin Lodewijk en Gerben Valkema.

De verbouwing is klaar

In januari van dit jaar werd de verbouwing gestart van het voormalige winkelpand aan de Bomstraat 11, één van de drie belangrijkste winkelstraten in het centrum van Noordwijk.

Het museum is in twee delen opgedeeld. Achter de glazen voorgevel kijk je direct in de stripwinkel/museumshop, die gerund gaat worden door de succesvolle Amsterdamse stripspeciaalzaak Fantasia.

Ondertussen hangen de eerste originelen al aan de muur en wordt alles uitgetest, van verlichting tot het plaatsten van tafels en vitrinekasten. In één van de zijkamers is een kleine bibliotheek ingericht, die gevuld kon worden door de schenking van een complete stripverzameling. Daar kunnen kinderen van 7 tot 77 zitten om even rustig een strip te lezen. Daar is het tenslotte allemaal om begonnen…

MoCA illustratie

Ons bestuurslid, John Asselbergs, ontwierp het MoCA logo en tekende deze fraaie illustratie.

De website is klaar

Afgelopen week ging de officiële website van het MoCA online. Dankzij de inspanningen van onze eigen webmaster Teun hebben we een informatieve en makkelijk toegankelijke website kunnen bouwen, waar je antwoord kunt vinden op alle vragen over het MoCA. Behalve dat vind je er ook veel meer foto’s, originelen en de link waarmee je Vriend van het museum kunt worden. Ga het allemaal maar eens rustig bekijken.

De website is natuurlijk nooit echt klaar. Ook nu we in de lucht zijn, wordt eraan doorgewerkt. We gaan van deze website een portal maken voor alles wat met strips te maken heeft. In onze volgende nieuwsbrief vertellen we daar meer over.

Eerst een pilottentoonstelling

De eerste tentoonstelling, die de titel European Masters of Comic Art (moCA doet MoCA!) heeft gekregen, bestaat uit originelen uit alle Europese striplanden.

Arie heeft in de loop der jaren van alle grote namen uit de stripwereld 7 stukken verzameld, die samen een beeld geven van hun carrière. Ieder origineel is ingelijst in een vierkant paneel, waarin rechtsboven de afgedrukte versie van het origineel en rechtsonder de cover van het tijdschrift of album waar het voor gebruikt is. Zo vertelt ieder paneel een eigen verhaal, zelfs buiten de thematiek van de tentoonstelling om.

Uit deze collectie is speciaal voor ‘Vrienden van het MoCA’, de eerste pilottentoonstelling samengesteld. De ongeveer 90 geselecteerde panelen vormen een totaalbeeld van de Europeese stripwereld.

Vriend van het MoCA

Het MoCA is een stichting zonder winstoogmerk met een culturele ANBI-status in aanvraag. Naast inkomsten uit de exploitatie zijn wij afhankelijk van bijdragen van bedrijfssponsoren, subsidies en Vrienden die ons een warm hart toedragen.
Het spreekt voor zich dat wij een zo groot mogelijk aantal Vrienden van het MoCA willen werven onder de stripliefhebbers in binnen- en buitenland.

Vriend van het MoCA ben je al vanaf € 27,50 per jaar en daar krijg je het volgende voor terug:

  • Gratis toegang tot de tentoonstellingen (minimaal twee per jaar)
  • Je ontvangt bij jouw eerste bezoek een exclusieve MoCA kunstdruk
  • Korting op de tentoonstellingscatalogi
  • Je wordt, als eerste, uitgenodigd voor de openings-vernissages
  • Uitnodiging voor een jaarlijkse exclusieve ‘meet & greet’ met een Stripmaker

Als je nu Vriend van het MoCA wordt, krijg je ruim voor de officiële opening een uitnodiging voor de pilottentoonstelling: European Masters of Comic Art! Meld je aan via deze link: klik hier.

Lijkt het je leuk om ons te ondersteunen door een dagdeel in de week bezoekers van het MoCA als suppoost rond te leiden? Meld je dan vooral aan en maak straks onderdeel uit van het enthousiaste MoCA-team (ga naar de website en stuur een mail). Wij kijken uit naar jouw aanmelding als Vriend van het MoCA, of als vrijwilliger!

Ook leuk voor jou?